Firbcanje po Mariboru: Od kod izraz štajerska ikebana

Vid Kmetič
08.08.2020 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdaj razvpita hiša v Taborski ulici 9 se je na valentinovo leta 2013, vsa zapuščena, sesula.
Sašo Bizjak

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika pod geslom ikebana piše, da gre za "skupek navadno nesimetrično razporejenih, harmonično učinkujočih cvetlic, rastlin". Štajerska ikebana pa je nekaj povsem drugega in z aranžiranjem cvetja nima dosti skupnega. Je izraz za tragičen zaključek pretepa, običajno pod vplivom alkohola, ob "pušelšankih", ko poleg pesti zapojejo tudi noži. Nekoč je veljal rek, da ni nedelje brez noža, in štajerska ikebana je zarinjen nož v hrbet v neprenesenem pomenu.
O tej lokalni posebnosti govori tudi pesem Ikebana mariborske rock skupine Lačni Franz in del besedila gre takole: V nedeljo ob 12.10 je Bobi Likar, Taborska 9, kar spotoma zaklal pajdaša zaradi vina in deklet. V pesmi omenjena hiša v Taborski ulici 9 je na desnem bregu Drave, tik ob Glavnem mostu. V prvi polovici dvajsetega stoletja je bila tam Kavarna Drava, beznica sumljivega slovesa, z zaposlenimi mladimi plesalkami in pevkami, "česar pa od teh nobena ne zna niti producirati, temveč so izključno le nastavljene za izkoriščanje moških", kot lahko preberemo v policijskem poročilu iz tistega časa.
Zadnja leta je bila nekdaj razvpita hiša na Taborski 9 zapuščena, občasno je dajala zavetje kakšnemu brezdomcu. Ima pa zgodovina včasih tudi nekaj smisla za humor. Kar nekaj ironije je v dejstvu, da se je hiša, kjer se je nekoč prodajala ljubezen, vdala pod težo let in snega prav na dan zaljubljencev, 14. februarja 2013. Ruševine je kmalu začel preraščati plevel in vse bolj je pričela spominjati na ikebano, opisano v slovarju.
Za vedno pa bo ostala zapisana v pesmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta