(FOTO) Cene na mariborski tržnici: Koliko stane vijolično korenje

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.02.2022 02:00

Čeprav korenje poznamo običajno kot oranžno, obstaja v več barvnih različicah, in sicer v beli, rumeni, rdeči, tudi vijolični

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Korenje ni samo oranžne ali rumene barve. Škrlatno ali vijolično korenje na tržnici pri Slavici Škerbot vedno vzbudi radovednost. 
Barbara Bradač

Korenje štejemo med najstarejše povrtnine in nekoč je bilo korenje vijolično. In tudi takšno lahko kupite na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu. Posebnost, ki popestri ponudbo, ker se kupci ustavijo, pogledajo in poklepetajo. Vekoslava Škerbot, po domače Slavica, s kmetije Škerbot v Malečniku ga ima na prodajni mizi. Prereže ga in pokaže, da je tudi znotraj vijolično. "Za rižoto je ta korenček odličen, potem je rižota vijolične barve in videti je odlično. Za juho ni najbolj primeren, ker potem pordeči še juha," pove Škerbotova. Zaradi barve popestri sendviče in narezke. Sicer pa je okus vijoličnega korenja tak kot pri oranžnem korenju, rumeno je nekoliko slajše.

Barbara Bradač

Strokovnjakinja za zelenjadarstvo Miša Pušenjak pravi, da obstaja korenje vseh barv: "Od belega, rumenega, oranžnega, tudi rdečega, do temno vijoličnega, skoraj črnega. Seme lahko pri nas kupijo tudi vrtičkarji, ne samo profesionalci. Res pa je, da pri semenskih mešanicah vijolično korenje slabše kali." Različne barve in vrste vsebujejo različne antioksidante. Vijolično korenje je sorta korenja, za katero je značilna prisotnost znatnega odstotka antocianov, vodotopnih pigmentov, ki jim dajo značilno temno barvo. Kilogram korenja, ne glede na barvo, na mariborski tržnici na Vodnikovem trgu stane dva evra.  

Uroš Šoštarič
Čeprav na prvi pogled ni najlepšega videza, se znotraj skriva škrlatna sredica.
Barbara Bradač
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta