(FOTO) Evropska noč raziskovalcev: Kako robot uniči plevel na tri načine

24.09.2021 17:30
Na predstavitvi znanstvenih poskusov in rešitev od robota, ki avtonomno drsi po njivi in odstranjuje plevel, do samostoječih mostov, kriminalističnih tehnik in še marsičesa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmetijski robot je stroj bližnje prihodnosti. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Ne samo prah in smeti na tleh v stanovanju, kaže, da bi gladko obvladljiv in brez človekovega napora lahko postal tudi plevel na njivi. To zna robot, ki ga razvijajo raziskovalci, profesorji in študentje mariborske univerze. Stroj se premika po polju, zaznava vrsto rastlin in avtonomno odstranjuje divje, neželene rastline ali zaliva želene vrtnine. To zna početi na njivi, v sadovnjaku ali vinogradu, ko spretno drsi med krošnjami ali trto. Kmetijskega robota so predstavili v sklopu Evropske noči raziskovalcev, ki je potekala po različnih krajih v Sloveniji, tudi v Mariboru. Osrednje prizorišče znanstvenih poskusov in dosežkov, s prezentacijo katerih želijo znanost približati vsem ljudem in mlade navdušiti za študij znanstvenih ved, je bilo v Europarku.

Miniaturni pogled na energetiko po Sloveniji so študentje izdelali v 1200 urah. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Bližnja prihodnost kmetijstva je v digitalizaciji

"Ena od nalog robota je, da išče sam plevel po koruznem polju," je dejal dr. Jurij Rakun s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Pravokotno čudo na kolesih ima različne sisteme z elektromagnetnimi ventili, ki omogočajo horizontalni ali vertikalni nanos čim manjše količine škropiva. Z liderskim tipalom robot zaznava, kje so ciljane rastline. "Ob podpori računalniškega vida loči ozko- in širokolistne rastline in na ta način išče plevel. Ko najde plevel, ga poskuša odstraniti na enega od treh načinov. Če je plevel majhen, ga obsveti z laserjem in termično obdela, torej sežge. Če je plevel nekoliko večji, ga odreže. Če je plevel trdovraten, pa ga poškopi in v ta namen ima dva zalogovnika herbicidov," je pojasnil raziskovalec.

Andrej Petelinšek

Predstavljeni robot je poskus, njegova uporabnost je (za zdaj) sekundarnega pomena. So pa študentje in mentorji, združeni z različnih fakultet, z njim že tekmovali na Field Robot Eventu in letos zasedli drugo mesto v disciplini free style, je povedal študent Domen Toš. Če bi bil na prodaj, bi takšen odstranjevalec plevela stal kakšnih 10.000 evrov. Cilj projekta je, "da izobrazimo študente in jih pripravimo na tehnologije, ki bodo mogoče čez nekaj let v kmetijstvu del vsakdana", meni Rakun. Bližnja prihodnost kmetijstva je v digitalizaciji in preciznosti, je prepričan. Kemijsko čisto, eko kmetijstvo, o katerem se veliko govori, še ne. Mariborčani so izračunali, da takšna sodobna tehnologija lahko kmetu prinese 20 do 30 odstotkov prihrankov.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

​Poljudna razlaga fizike

S slikovito, detajlno izdelano, interaktivno maketo so raziskovalci predstavili tudi elektroenergetski sistem Slovenije, kako in od kod električna energija prispe do vtičnic, od proizvodnje, prenosnih, distribucijskih sistemov do porabnikov, in bili na razpolago za poljudno tolmačenje fizike. "V povprečju si znamo vsi predstavljati, kaj pomeni avtomobil s 100 kilovati. Če imamo elektrarno s 600 megavati, si redko kdo zna predstavljati, kaj zmore v sistemu. Če bi imeli 600-megavatni grelec, bi recimo olimpijski bazen zavrel v trenutku," je pojasnil dr. Miloš Beković s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. Z maketo so poskušali promovirati tudi poklic inženirja elektrotehnike, ki je zelo perspektiven in širše iskan, ugotavljajo študenti Matej Kerndl, Pavel Ogrizek in Jaka Rober.

Andrej Petelinšek

Na stojnicah so bile predstavljene še tehnike za odkrivanje in zavarovanje sledov na krajih kaznivih dejanj, kako sintetični in biorazgradljivi materiali razpadajo v morju, kako se preverja poreklo v dobavnih verigah s hrano in kako se preprečujejo goljufije. Obiskovalci so sestavljali samostoječe mostove in spoznali, da je s pravilno konstrukcijo in obliko mostu mogoče doseči potrebno nosilnost z manjšo količino uporabljenega materiala. Izdelovali so sončne ure, opazovali Sonce ...

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta