(FOTO) Festival Lent se je zaključil z raznoliko glasbo, mesto polno kot že dolgo ne

Jon Knez
04.07.2021 16:40
Poletni mariborski festival se tokrat sicer ni zaključil z veličastnim ognjemetom, kot je bilo običajno pred leti, a vseeno s polnim mestom ter raznolikim in pestrim programom za vse okuse.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Lentu se je vila množica ljudi kot v dobrih starih časih.
Igor Napast

Zadnji dan lentanja se je začel z vsakodnevnim dogajanjem v Art kampu v Mestnem parku, z ulično glasbo po mestu in raznimi razstavami ter spremljevalnimi prireditvami. V večernih urah je bilo v Vetrinjskem dvoru zdaj že tradicionalno otroško rajanje z Romano Krajnčan. Pred Hišo Stare trte vinsko lentanje, v Art kampu pa pozno popoldne še preplet afriške in slovenske glasbe Maribum Afriqui.

Igor Napast

Folkart je okno v svet

V dvorani Union se je sklenil 33. Folkart, ki je v prejšnjih dneh potekal na mariborskih trgih in tudi drugih mestih. Skupine so se s svojimi najboljšimi koreografijami poslovile od največjega folklornega festivala v Evropi in širše. Zaključna slovesnost je na začetku, ko so se predstavile skupine folkloristov, malce spominjala na otvoritev olimpijskih iger, kajti vsaka skupina je prišla na oder z zastavo svoje države in tablo z imenom skupine.

Nastopi skupin so bili prava paša za oči.
Igor Napast

"V tem času, zaznamovanem s koronakrizo, potrebujemo optimizem oziroma vero v boljše čase in pogled skozi okno v svet, ki nam ga omogoča Folkart," je besede producentke Alenke Klemenčič povzela voditeljica Mojca Pehant. Letošnji Folkart so zastopali ansambli Akcus Seljo iz Sarajeva (Bosna in Hercegovina), Sredets iz Sofije (Bolgarija), Kyov iz češke Moravske, KUD Sevojno (Srbija) in domačini, Akademska folklorna skupina Študent s svojim glasbenim sestavom. Nastop vsakega ansambla je bil pospremljen z močnim aplavzom tako med nastopom kot po njem. Priča smo bili pravemu folklornemu spektaklu, tudi z gugalnicami in "letečimi" plesalkami.

Polna je bila tudi Dravska ulica, kjer je bil na odru KMŠ jam session.
Igor Napast

Jurčkov oder je bil na zadnji dan rezerviran za ljubitelje starega rocka. Nastopili sta skupini Dogma in Eclipse: Tribute to Pink Floyd. Slišati je bilo mogoče stare zimzelene rock hite, pri prvem bendu posebej tiste s pridihom ameriškega južnjaškega rocka. Skupina Eclipse je preigravala vse floydovske mojstrovine avtorskega dvojca Gilmour-Waters. Na KMŠ odru so v sklopu LACHA Jam sessiona nastopili mladi mariborski glasbeniki, v Sodnem stolpu je igral Goran Bojčevski trio, v Minoritih, na JazzLentu, pa "super skupina" Bokante iz več različnih držav.

Dolga vrsta za pivo, skakanje pred odrom in skok v publiko

Na Večerovem odru je bil punk spektakel. Da je bil obisk res množičen, je pričala tudi več kot deset metrov dolga vrsta pred šankom. Točno ob 20.30 so na oder skočili mariborski punkerji Alo!Stari. "Naj vas stoli ne motijo," je dejal frontman Tine Matjašič. In že ob prvih taktih je večina občinstva vstala. "Saj se prebujamo, to je to," je še dejal Matjašič. Mariborčani, ki bi radi šli stran, pa ne vejo, kam, ker bi hkrati vse dali za "toto fakin mesto", so svoj največji hit Nea vem kam napovedali z vprašanjem: "To je blo zaj odlično, mislim pa, da je pravi čas, da se odločimo, kam bi radi šli. Al ostanemo tu al spizdimo stran?" Ko je publika v en glas odgovorila "Ostanemo tu", so zadoneli prvi takti tega popularnega hita, ob zadnjem refrenu katerega se je pevec Tine vrgel med publiko, ki ga je nosila po rokah in ga nato vrnila nazaj na oder. V prvih vrstah, kjer stolov praktično ni bilo več, saj jih je publika zložila na kup in umaknila, je nastal mosh pit. Gre za slog plesa, značilen za rock, punk in metal koncerte, pri katerem se udeleženci potiskajo med seboj. Mosh je bil tako silovit, da je poleg polivanja s pivom prišlo tudi do nenamernih udarcev v nos in krvi.

Med nastopom skupine Brkovi se je publika zelo razplesala, tekla je tudi kri.
Igor Napast

Tekla pivo in voda, posredovali celo gasilci

Po dobri uri so na oder prišli še hrvaški punk-folkerji Brkovi, ki igrajo močan punk s turbofolk besedili. Že po nekaj pesmih je pred odrom spet nastal mosh pit, tokrat še večji kot prej. Polivalo se je pivo, ljudje so padali po tleh, a vse v slogu dobrega punka, brez vsakršnega nasilja. Tudi varnostniki niso posredovali. "Dol s covidom, sovraštvom in neumnimi politiki," je bil kritičen frontman Shamso 69 (Vedran Pehar). Vrsta pred šankom se je proti koncu koncerta postopoma krajšala, gostinci pa so prinašali nove sode piva, ki je na koncertu teklo v potokih. A teklo ni le pivo. Po koncu koncerta je nekdo iztrgal hidrant na Rotovškem trgu, zaradi česar so posredovali tudi gasilci, ki so med vožnjo po prepolnem Glavnem trgu pritegnili kar nekaj pogledov. Hidrant pa so kmalu namestili nazaj.

Iztrgani hidrant na Rotovškem trgu Foto: Jon Knez
Jon Knez

Po koncu koncerta v lokalih na Glavnem trgu in v Poštni ulici praktično ni bilo proste mize. Mesto je ob zaključku Festivala Lent živelo kot že dolgo ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta