(FOTO in VIDEO) Čudovito pomladno smuko na Pohorju izkoristila množica obiskovalcev

Igor Selan Igor Selan
27.04.2024 13:08

Pred sedežnico Ruška se je že ob osmi uri zjutraj vila gneča smučarjev, ki so izkoristili še zadnjo letošnjo priložnost za smučanje na Arehu; nič manjša gneča ni bila na Mariborskem Pohorju, kjer so prevladovali kolesarji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zadnja letošnja smučarija na Pohorju je bila izjemna, pa ne zaradi pogojev, ti so bili pričakovano pomladanski, z mokrim, južnim snegom in številnimi snežnimi kopicami, ampak predvsem zaradi izjemnega števila smučarjev, njihove res dobre volje in čudovitega vremena, ki je omogočalo celo smučanje v kratkih rokavih.

Andrej Petelinšek

Ideja Marproma, da po obilnih snežnih padavinah na Arehu minuli teden, ko je zapadlo kar okrog pol metra snega, zagotovi še zadnji smučarski dan v sezoni, je naletela na velik odziv, prodali so namreč kar 450 dnevnih vozovnic, ki so bile na ta dan na voljo po promocijski ceni (10 evrov), smučarijo pa je ob tem izkoristilo še okrog 350 imetnikov lanskih sezonskih vozovnic. 

Andrej Petelinšek

Tako ne preseneča, da se je že ob osmi uri zjutraj ob vznožju sedežnice Ruška vila kakih 10 metrov široka in skoraj sto metrov dolga kolona, ki se je potegnila vse tja do sredine zadnje strmine. A to zabave željnih smučarjev ni zmotilo. "Ne, niti malo, jasno je bilo, da bo tu danes šlo bolj za užitek in druženje, kot smučanje. Mi itak imamo sezonske vozovnice in smučamo celo zimo, pa smo rekli, ej, gremo mi še lepo zadnjič. Boljše to, kot morje," je povedal Arti Žunko iz Maribora. 

Andrej Petelinšek

A gostov ni manjkalo niti iz tujine. "Na eni od naših facebook strani smo včeraj videli, da se bo na Pohorju dalo še smučati in smo rekli, zakaj pa ne, pa ni to daleč. Na Pohorju nismo bili že dolgo, smo pa letos smučali na Krvavcu in Voglu. Dan je res lep, imamo se super, odločitev upravljavca se mi zdi res dobra za promocijo Pohorja," je povedal Ivan Benev iz Zagreba.

Andrej Petelinšek

Manjkali pa niso niti gostje iz sosednje Madžarske. "V bistvu smo prišli v Maribor za vikend kolesarit, a so nam znanci povedali, da je mogoče še zadnjič letos smučati. Izposodili smo si opremo in zdaj smo tu. Super je, nismo res dobri smučarji, se pa zato toliko boljše zabavamo. Ko tu končamo, bomo šli še v bike park in vikend ne bi mogel biti boljši," je povedal Imre Kovacs iz Peči.

Andrej Petelinšek

Z vnuki je progo preizkusil tudi Vlado iz Ceršaka, ki ima tik po Arehom vikend: "V petek zvečer smo se sprehodili do proge in rekli, pa tu ne bo nikoli smučanja, proge sigurno ne bodo mogli pripraviti. Zjutraj pa se zbudimo in mimo vikenda vozi en avto za drugim. Smo rekli, gremo pogledat še mi in poglej ti čudež. Proga urejena, res da vremenskim razmeram primerno, ampak smučali pa smo vseeno. Smučam že celo življenje, pa se ne spomnim, da bi na Pohorju smučali kdaj še tako pozno."

Andrej Petelinšek

Debata o tem, ali je to najkasnejša smuka na Pohorju vseh časov, ali ne, se je sicer že pred dnevi razvila na facebooku, ko je Marprom tokratno smuko šele najavil. Posamezniki so tako trdili, da so na Cojzarici v devetdesetih letih smučali tudi kasneje, menda 30. aprila ali celo 1. maja. Trdnih dokazov za to sicer ni ponudil nihče, zato naj ti dnevi gredo med legende, kot bo med smučarji šel najbrž tudi 27. april 2024.

Andrej Petelinšek

Zadovoljni pa so bili tudi gostinci. Oba lokala ob vrhu Ruške proge sta pokala po šivih, gostje so ostali tudi še precej po tem, ko se je smučarija že končala. Morda tudi iz nostalgije, v takšni obliki, kot smo ju poznali v zadnjih letih, bi se naj namreč v kratkem poslovila, do prihodnje zime naj bi tako goste tam pričakali novogradnji.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta