(FOTO in VIDEO) Mariborski Romi težave odpravljajo z dialogom

Jon Knez Jon Knez
05.04.2023 19:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arsenovič z Natašo Sukič, predsednikom Sveta romske skupnosti Jožetom Horvatom Sandrelijem, srbskim veleposlanikom Milinkom Špico in Bećirijem.
Andrej Petelinšek

Mariborski Romi so danes proslavili svetovni dan Romov, ki bo sicer v soboto, 8. aprila. Predstavnik in "poglavar" mariborskih Romov Fatmir Bećiri je v prostorih romskega društva Romano Pralipe pri gostilni Romani Kafenava gostil predstavnike diaspore Romov Evrope in Balkana, organizacije, ki združuje Rome v 18 državah, in druge goste.

Bećiri je povedal, da v Mariboru živi med tri tisoč in tri tisoč petsto Romi, ki si želijo izboljšati svoj položaj. "Ne smemo si dovoliti, da bomo v nekakšnem getu kot pred 20 leti in da bi bili diskriminirani. Z lokalno skupnostjo in mariborsko občino iz leta v leto boljše sodelujemo. Vesel sem tudi, da mladi Romi ne želijo biti socialni primeri, temveč želijo imeti službe in preživljati svoje družine. Zavedamo se tudi pomembnosti izobrazbe za romske otroke. Naši otroci uspešno zaključujejo osnovne šole, se vpisujejo na različne srednje šole. Sodelujemo z zavodom za zaposlovanje in poskušamo najti smernice za zaposlitve Romov. Ampak moramo biti strpni," je pojasnil.

Prireditve se je udeležil mariborski župan Saša Arsenovič.
Andrej Petelinšek

 

Vesna Žličar in Fatmir Bećiri s predstavniki romske diaspore Balkana in Evrope. 
Andrej Petelinšek

Nekaj težav imajo na stanovanjem področju, a se je po Bećirijevih besedah v zadnjem letu zmanjšalo število deložacij, še zmeraj pa stanovanja nujno potrebujejo. Vse težave sproti odpravljajo s komunikacijo. "Dobrodošla je pomoč romskih pomočnic v šolah in koordinatorice za romsko skupnost v centru za socialno delo. Takšnih rešitev si želimo še v drugih institucijah," je dodal Bećiri. Predstavnica občine, pristojna za Rome, Vesna Žličar je potrdila, da z Romi dobro sodelujejo, pred leti je bila ustanovljena komisija za romska vprašanja tudi z namenom preprečevanja težav.

Stanko Baluh je poudaril pomembnost Romov za slovensko družbo.
Andrej Petelinšek
Prišla sta tudi Tomaž Barada in odvetnik Andrej Kac.
Andrej Petelinšek

Lani je Fatmir Bećiri izrazil željo, da bi imeli mariborski Romi svojega predstavnika v mestnem svetu. To sicer ni mogoče, saj v Mariboru avtohtonih romskih naselij ni, občina bi zato morala spremeniti statut, o čemer smo lani poročali v Večeru. Bećiri vseeno upa, da bi nekoč imeli svojega svetnika, saj bi to bilo dobro tako za romsko skupnost kot za občino, je dejal. Žličarjeva je dejala, da bi občina težko spremenila statut, saj bi bilo treba upoštevati še druge, v Mariboru živeče manjšine.

Kulturne prireditve, na kateri ni manjkalo romske glasbe in plesa, se je udeležil tudi župan Saša Arsenovič. Dejal je, da si bo zmeraj prizadeval, da bo mesto pisano, kot je: "Želim si, da se vključujete v šole, da pridobite izobrazbo, da bo naše sobivanje najbolj enakopravno. Nikakor si ne želim asimilacije, ampak samo vključevanje. Spoštujte svojo kulturo, ostanite takšni, kakršni ste. V mestu ste zelo dobrodošli." Stanko Baluh, direktor vladnega urada za narodnosti, je dejal, da Romi krepijo multikulturnost v Sloveniji. "Vzpostavljamo dialog z lokalno skupnostjo pri vprašanjih, vezanih na romsko tematiko. Zelo pomembni so romski svetniki v nekaterih svetih in združenjih. Prav oni predstavljajo vez med državo in romsko skupnostjo. Bogatite Slovenijo in vsakega izmed nas," je še povedal Baluh.

Trubači Bojana Ristića iz Srbije.
Andrej Petelinšek

 

Kulturni program romske folklorne skupine Romano pralipe.
Andrej Petelinšek

Da je počaščena, da so jo povabili na prireditev, se je Romom zahvalila podpredsednica državnega zbora Nataša Sukič in dejala, da so Romi v Sloveniji kljub zakonodaji, ki naj bi jih ščitila, še zmeraj v neenakopravnem položaju in diskriminirani. Dan Juvan, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in enake možnosti, pa je v govoru poudaril, da nas svetovni dan Romov opominja, kam pripelje razčlovečenje in kako pogubni za človeštvo so diskurzi, ki gradijo lastno identiteto na izničenju identitete drugih.

Bećirijev vnuk je praznoval 10 let in dobil posebno darilo.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta