(FOTO in VIDEO) Po vetrolomu: "Celo noč sem opazoval, kam bodo padla drevesa"

Miha Dajčman Miha Dajčman
07.03.2019 17:17

V Mariboru in okolici so sunki vetra dosegali hitrost okoli 80 kilometrov na uro. Opravljenih več kot 30 prijav intervencijskim ekipam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Padla drevesa so ogrožala hiše in ovirala promet.
Andrej Petelinšek

Močan veter je v Mariboru in okolici povzročil odkritje streh, podrtje dreves, poškodbe na električnih napeljavah in požare. Na različnih lokacijah je bilo opravljenih okoli 30 prijav, kjer je posledice pustil močan veter. Na delu so bile vse intervencijske ekipe.
Nekateri oškodovanci danes niso šli v službe, saj so že zgodaj zjutraj začeli z odstranjevanjem posledic razdejanja. Vetru so bili zelo izpostavljeni na območju Bresternice in Gaja.
Obiskali smo naselje Sredma, kjer smo ob hišah opazili nekaj razbitih strešnikov ter podrtega drevja. Družina Žnidaršič živi na vrhu hriba, kjer je celo noč in dopoldne močno pihalo. "Mislili smo, da nas bo odpihnilo, tako je škripalo in šumelo. K sreči škode ni, le naša psička je ostala brez strehe," nam je dejala starejša gospa.
V Bresterniški Grabi smo pri pokrivanju strehe opazili starejšega gospoda, pri sosednji hiši, kjer živi družina Rižnar, pa so upokojena zakonca s sinom, ki se preživlja s kmetijstvom, od jutranjih ur odstranjevali posledice ujme. Izruvana drevesa s sosednjega griča so padla čez bližnjo cesto ter podrla njihov kup lesa in ograjo, drugo drevo je k sreči padlo tik ob gospodarsko poslopje. "Ob enih zjutraj se je vse začelo, celo noč sem opazoval, kam bodo padla drevesa," nam je razlagal kmet iz Bresterniške Grabe.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1103568757107105792{/twitter}
Gasilci Gasilske brigade Maribor in prostovoljna gasilska društva so bila vseskozi na terenu, nam je dejal direktor Gasilske brigade Maribor in poveljnik javne gasilske službe Aleš Ciringer: "Smer vetra je najbolj prizadela območja Kamnice, Bresternice, Gaja, Rošpoha in Peker. Največ je bilo podrtih dreves, ki jih je bilo potrebno odstraniti. Odkritih je tudi nekaj streh, eden večjih odkritih objektov je objekt Elesa v Pekrah. Odkrilo je tudi dom PGD Pekre." Na Upravi za zaščito in reševanje so sporočili, da so bile nevšečnosti zaradi vetra tudi v občinah Miklavž na Dravskem polju, Pesnica in Rače-Fram.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1103678492208697344{/twitter}
Tajnica KS Bresternica - Gaj Marjetka Hauptman je včeraj zbirala informacije o dogajanju na njihovem območju, kjer je veter odkril nekaj strešnikov in ruval drevesa. "Na vasi je veter poškodoval občinski objekt - nekdanjo šolo. Državna cesta Bresternica - Gaj - Jurij je bila neprevozna zaradi podrtega drevesa, prav tako nekaj lokalnih cest na Šobru, Zgornjem Slemenu in Gaju," je dejala Hauptmanova. Razpoložljive ekipe Nigrada in CP Murska Sobota so tekom dneva poskrbele, da so bile ceste prevozne.

Ljudje so se zgodaj kar sami lotili popravil na strehah in odstranjevanja posledic ujme.
Andrej Petelinšek
Veter je odkril okoli 300 kvadratnih metrov strehe na objektu podjetja ELES v Pekrah.
Andrej Petelinšek
Veter je odkril okoli 300 kvadratnih metrov strehe na objektu podjetja ELES v Pekrah.
Andrej Petelinšek
Močan veter je ruval drevesa na Bresterniškem in na Gaju.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta