(FOTO in VIDEO) Prah, hrup in vročina, tako je pri gradnji Centra Rotovž v Mariboru

Igor Selan Igor Selan
26.07.2022 14:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Dela na trenutno največjem gradbišču v mestu, gradnji novega multimedijskega Centra Rotovž na Rotovškem trgu, so v polnem teku. 25,4 milijone evrov vreden projekt se je začel februarja, ko sta izbrana gradbinca, Pomgrad in GIC Gradnje, pričela s prvimi rušitvenimi deli, ta pa se po petih mesecih še kar niso končala. "Ja, gre za res velik projekt, smo pa trenutno v zadnji fazi rušitvenih del, z gradbišča smo doslej odpeljali že okrog tri tisoč kubičnih metrov odpadnega gradbenega materiala, še okrog dvajset tisoč kubikov jih bomo," razlaga vodja del pri Pomgradu Matej Benko.

Andrej Petelinsek

Težave se pojavljajo vsakodnevno

Kot še pove Benko, hkrati z rušitvenimi deli trenutno temeljijo tudi pilote za varovanje gradbene jame, v nadaljevanju je namreč predvidena prva faza zemeljskih del, izvajajo pa tudi sanacijska dela na okoliških objektih. Do težav namreč prihaja vsakodnevno: "Ob tako velikem projektu so težave, ki se pojavljajo sproti, pričakovane, zaenkrat nas nič ni res prav presenetilo. Ker ob temeljenju pilotov prihaja do tresljajev, smo denimo morali ojačati nekaj sten in sanirati nekaj sosednjih fasad. Prav tako smo morali izvesti armirane betonske vezi na objektu Rotovški trg 1 zaradi ojačitve obstoječih sten, izvesti pa smo morali tudi povezavo vseh obstoječih temeljev arkad objekta Rotovški trg 1 in Glavni trg 14. Vse to so bila nepredvidena dela."

Največjo težavo je sicer predstavljala skupna stena porušene knjižnice s stavbo Zavoda za varstvo kulturne dediščine na Slomškovem trgu 6. Za njeno sanacijo je bilo namreč potrebno izdelati nov projekt, razlaga vodja projekta na mariborski občini Nina Težak Žlebnik: "Je pa pomembno, da pri vseh teh delih ni prišlo do nobenih poškodb okoliških stavb, da ni prišlo niti do pomikov, zaradi česar smo res zelo zadovoljni. Gradnja Centra Rotovž je namreč res izredno kompleksna, stavbe so se med seboj prepletale na načine, ki jih nikakor ni bilo mogoče predvideti v naprej."

Andrej Petelinsek

Največji poseg, izkop gradbene jame, šele prihaja

Največji poseg na gradbišču, izkop gradbene jame, sicer šele sledi, z njim bodo predvidoma pričeli čez štirinajst dni. Zaradi varovanja gradbene jame in sosednjih objektov bo potekal v več fazah. "Glede na to, da varovanje gradbene jame izvajamo že zdaj, izkop ne bi smel vplivati na sosednje objekte. Celoten teren tudi sproti spremljamo, tako geodetsko kot glede vibracij, izvajamo tudi dnevni monitoring objektov, preverjamo, če se kaj dogaja. Bi se pa rad zahvalil okoliškim prebivalcem. Bolj so se namreč prilagodili oni nam, kot mi njim, res odlično sodelujemo in nam občasno tudi kaj pomagajo, pa celo pokličejo, če nikogar od delavcev ni na gradbišču, pa se vseeno kaj zgodi," razlaga Benko.

Andrej Petelinsek

Kljub temu naj izkop gradbene jame ne bi imel prevelikega vpliva na tamkajšnje stanovalce. "Zanje najbolj naporna je zanesljivo bila faza rušitev. Ne la zaradi hrupa, ampak tudi zato, ker se je odvijala v času izjemno sušnega obdobja, zaradi česar je bilo v zraku res ogromno prahu, ki je kar lebdel v zraku. Zato se jim res zahvaljujemo za strpnost," pravi Težakova.

Kot še pove Benko, vreme sicer tudi v teh dneh vpliva na razmere na gradbišču: "A se prilagajamo. Poskrbimo za delavce, da imajo primerno ohlajen prostor, da imajo vodo in druge hladne pijače, ter da jih popoldne zaposlimo v notranjosti objektov, kjer je malo hladneje." Na gradbišču sicer trenutno dela okrog 25 delavcev, kar je nekoliko manj od predvidenih. A glavni razlog ni vreme, ampak čas dopustov in korona.

Andrej Petelinsek

Investicija bo zagotovo dražja

Kot zatrjuje Težakova, se projekt izgradnje Centra Rotovž kljub napovedanim dražitvam materialov zaenkrat še ni podražil in ostaja pri 25-ih milijonih: "O končni vrednosti investicije je vsekakor preuranjeno govoriti, saj smo šele na začetku del. Pogodbena vrednost zaenkrat ostaja enaka začetni, kot smo jo podpisali z izvajalcem, na vrednost pa bodo vsekakor vplivali nepričakovani dogodki na gradbišču, kot je bila denimo sanacija zidu stavbe ZVKDS. Ob tem imamo v investicijo zajeto tudi vso opremo, za katero pa bo razpis izveden šele prihodnje leto, tako, da bo tudi to vplivalo na končno ceno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta