(FOTO) Dve stavbi bodo porušili, porok na Rotovškem trgu v času gradnje Centra Rotovž ne bo ...

Barbara Bradač
14.01.2022 17:15

Pred gradnjo Centra Rotovž, ki se bo začela februarja, so se predstavniki občine in gradbincev sestali z bližnjimi stanovalci in gostinci ter jih seznanili s predvidenim postopkom gradnje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Stanovalce skrbijo predvsem globoki posegi pod površje Rotovškega trga, saj ga obdajajo stare stavbe.

Andrej Petelinšek

V začetku februarja bo območje Rotovškega trga postalo gradbišče. Začela se bo gradnja dolgo pričakovanega Centra Rotovž, ki pa bo naslednji dve leti močno vplivala na življenja stanovalcev in poslovanje bližnjih gostincev. Predstavniki mariborske občine, predstavnika obeh gradbincev in izvajalec nadzora in varstva pri delu so se na Rotovškem trgu srečali z bližnjimi stanovalci in jim predstavili predvideno organizacijo gradbišča, potek del, postopek popisa stanja sosednjih objektov ter odgovarjali na vprašanja.

Vodja projekta na mariborski občini Nina Težak Žlebnik s stanovalci in lastniki nepremičnin vodi dialog že dlje časa, vodja projektne pisarne Barbara Mikuš Marzidovšek se jim je zahvalila za tvorno držo pri pridobivanju soglasij. "Zavedamo se, da je izvedba kompleksna tudi za vas, zato vam bomo res poskušali pomagati, prisluhniti pri vsaki vaši težavi, hkrati pa vas prosim za potrpljenje," je nagovorila približno 20 zbranih. Specifične situacije rešujejo individualno, zato je kakšen konkreten problem ostal še neodgovorjen.

Andrej Petelinšek

Kopali bodo devet metrov v globino

Tako kot so Center Rotovž zasnovali v arhitekturnem ateljeju Medprostor, ga bo zgradil pomurski gradbinec Pomgrad skupaj s podjetjem GIC Gradnje za slabih 19 milijonov evrov (plus DDV). "Fizično se bodo gradbena dela začela predvidoma v začetku februarja," je povedal Drago Kosednar, vodja gradnje pri Pomgradu. Kaj vse bo zaprto z gradbiščno ograjo in bo postalo del gradbišča, bo natančno definirano, ko bodo na občini imeli končno verzijo ureditve prometa. Zagotovo pa bosta zaprta Rotovški trg in celotna Lekarniška ulica. Do objektov, ki bodo z vhodi postali del gradbišča, bodo uredili približno meter široke osebne prehode, dostava ne bo mogoča.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Gradbinec bo porušil dva objekta - Rotovški trg 9 in Rotovški trg 2. Da bo najprej porušen objekt mariborske knjižnice, je pojasnil Kosednar. Stanovalce skrbijo globoki posegi pod površje, saj trg obdajajo stare stavbe. Dve etaži v globino bodo kopali, približno devet metrov, je bil natančen Kosednar. "Ko so tukaj že gradili, sem mislila, da bo hišo podrlo. Stavba je obstala, so pa popadali kozarci in še vse ostalo," se je spomnila bližnja stanovalka.

Ob nedeljah bo na gradbišču mir

Sredi prihodnjega tedna bodo prebivalci s vplivnega območja, to so okoliški objekti, del Gosposke ulice in cela stran Poštne ulice, katerih parcele mejijo na Lekarniško ulico, prejeli obvestilo za monitoring njihovih domov in poslovnih prostorov, da bodo pred pričetkom gradnje zabeležili stanje objektov in ga tudi spremljali. Na gradbišču bo ob tovornjakih in gradbenih strojih dnevno tudi med 200 in 300 delavci. Najbolj hrupno bo v začetku, ko bodo groba gradbena dela, je napovedal gradbinec in zagotovil, da bo v nedeljo na gradbišču mir, ob sobotah pa dela zaključijo običajno do 14. ure: "Tudi naši delavci so radi za vikend doma."

Andrej Petelinšek

Do Rotovškega trga bo nastala tudi nova povezava - pasaža od Gosposke do Lekarniške ulice. Dokument ureditve prometa pa bo dal odgovor na vprašanje, kako bo to veliko gradbišče sredi mesta vplivalo na prometni režim in parkiranje na Slomškovem trgu, kjer je predvideno, da bo med 15 in 20 parkirnih mest zasedenih za potrebe gradbišča, deponijo in zabojnike gradbinca. In še to: v času gradnje Centra Rotovž poroke v mestni hiši ne bodo mogoče, ni pa še znano, kam bodo poročne svečanosti v tem času preselili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta