(FOTO in VIDEO) Pustovanje v Mariboru: Jokerji, mali kurenti, klovni in dobrodelni krofi

Miha Dajčman Miha Dajčman
25.02.2020 18:28

V Društvu KMŠ z deljenjem krofov in zbiranjem donacij pomagali Sofiji in Adamu, na Trgu Leona Štuklja se je zabavalo več sto maškar, večinoma otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko izvirnih mask je bilo na trgu.
Igor Napast

Pustno vzdušje v Mariboru je vrhunec (za otroke in družine) doseglo s tradicionalnim pustovanjem Zveze prijateljev mladine Maribor na Trgu Leona Štuklja. Najbolj množično so ga obiskali otroci, ki so na največji mariborski trg pripeljali tudi svoje starše. Organizatorji so delili nagrade za najboljše posamezne in družinske maske ter za najbolje maskirane skupine in dvojice.

Klovni so poskrbeli za zabavo.
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast

Zadetek v polno

Že čez dan smo v središču mesta srečali ljudi v maskah, neki gradbeni delavec na Glavnem trgu je imel med polaganjem novih tlakovcev nadeto svetlo lasuljo, po mestu ob Dravi se je ta dan sprehajalo veliko Jokerjev z belim obrazom, velikim rdečim nasmehom in zelenimi lasmi. Tu in tam je po centru tekel kakšen kurent, a jih je bilo manj kot prejšnje dni. So pa člani Etnografskega društva Kurent pozdravili stotine udeležencev pustovanja na Trgu Leona Štuklja.
"Prišli bodo kurenti, ne bojte se jih," je množici pod odrom, večina je bila majhnih otrok, dejal povezovalec pustovanja Boštjan Klun. Po kratkem poskakovanju na odru so kurenti sneli maske, "kurenti otroci so bili to", je bilo slišati starše pojasnjevati otrokom, preden so tradicionalno masko s Ptujskega zamenjali klovni, ki so, ko gre za zabavo otrok, skoraj vedno zadetek v polno. Za zabavo prisotnih sta skrbela še glasbena skupina The Plut Family in Cirkuški umetnik PikoJakob.

Igor Napast
Igor Napast
)
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast

Dobrodelni študenti

Na drugem koncu trga so za sladkosnede s s krofi obloženim kolesom skrbeli člani Kluba mariborskih študentov. Krofe so po mestu celo popoldne delili v zameno za donacijo. Akcijo Krofeq izvajajo tradicionalno na pustni torek, tokrat so priljubljeno pustno sladico po mestu delili petič zapored. S krofi so po Mariboru vabili nasmeh na obraze mimoidočih, z zbranimi prispevki pa bodo skušali nasmeh na obraz narisati Adamu in Sofiji, bratcu in sestrici, ki trpita za redko genetsko boleznijo metakromatsko levkodistrofijo​. Bolezen so najprej odkrili pri triletni Sofiji, pri kateri je smrtonosna bolezen že močno napredovala, mlajši bratec Adam pa je zadnje tri mesece preživel na poskusnem zdravljenju v Milanu. Družini želi Društvo KMŠ pomagati, da bi Sofiji omogočili dodatne samoplačniške terapije, ki ji pomagajo ob bolečinah.
{embed_youtube}https://youtu.be/FDNplRQ7s2A{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta