(FOTO in VIDEO) Zabava ob dnevu sv. Patrika v Štuku: Zelenemu pivu so pogledali skozi prste

Jon Knez Jon Knez
13.03.2024 11:55

Veliko je podobnosti med Irci in Štajerci smo ugotovili na študentski zabavi v Štuku. "Oboji smo pijančki in se znamo imeti fajn," je povedal zgovoren študent.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Happy Ol' McWeasel: sedem jih je dobro uro in pol skakalo po odru. 
Andrej Petelinšek

Dan svetega Patrika (St. Patricks' Day) bo letos v nedeljo, 17. marca, a ga z zabavami po vsem svetu praznujejo že prej. Tradicionalno so ga v mariborskem Štuku proslavili z domačo skupino Happy Ol' McWeasel. Kot predskupina je nastopil Klon

Štuk je bil že zavoljo študentskega torka lepo poln, v preddverju je bila zabava tudi za tiste, ki niso prišli na Vizle. Vstopnice po zelo spodobni ceni štiri evre so se prodajale še pred koncertom. Vizli pa so na oder prišli pozno, malo po polnoči. "Maribor še nea spi, kaj si fukjen!" se je zadrl pevec Gregor Jančič. Pod odrom naletimo na skupino študentov. "Ste prišli zaradi irskega nacionalnega praznika ali zaradi zabave?" jih vprašamo. "Eh, mi smo fiziki. Prišli smo pit in poslušat muziko," odgovorijo. V Štuku so napovedovali, da bodo točili zeleno pivo. Točajko za šankom zato povprašamo, kakšno neki je to pivo. "Laško in heineken," pojasni. Okej, ampak zakaj je tako zeleno zeleno? Enostavno zato, ker točajka v kozarec vlije barvilo, preden vanj natoči pivo. "Ja, kaj ste pa mislili," se nam poroga. 

Dvorana ja bila lepo polna. 
Andrej Petelinšek
Zeleno pivo se je dobro prodajalo. 
Andrej Petelinšek

Vizli so kot zmeraj nažigali na vso moč. Preigravali so tako svoje kot irske narodne pesmi, preoblečene v keltski punk. Frontman Jančič je poleg študentov v publiki pozdravil tudi tiste, ki to nismo več in nas zjutraj čaka služba. Spet so v obiskovalce zmetali nekaj pločevink svojega brendiranega piva Bevog. "Žejen ne bo nihče!" Zabave željna publika ni skakala le za pivom, tudi z odra so se, kot se za dober rock žur spodobi, metali mnogi. 

Andrej Petelinšek
Kar nekaj študentov se je vrglo z odra. 
Andrej Petelinšek

Pivo z odra se je na vse pretege trudil dobiti študent Jaka. Prišel je tako zaradi koncerta kot zabave, nam je povedal. "St. Patrick's Day je super. Ko sem bil na Irskem, sem ga zamudil. Zato zdaj skušam nadoknaditi zamujeno. Vizli so za takšno čago najboljši bend," je dejal. Koliko pa sta si podobni irska in slovenska kultura? "Sta različni, ampak oboji smo pijančki, vendar se znamo imeti fajn." Njegov prijatelj Matjaž je dodal, da mu je všeč bend, ki izvaja ljudsko glasbo v rock preobleki. Kako pa kot domačina gledata na zeleno pivo, saj je zeleno v Mariboru grdo? "To je res, ampak pivu bomo pogledali skozi prste."

Matjaž, Jaka in Filip so se imeli fajn. 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Vizli so žgali dobro uro in pol. Da so prav oni v Mariboru eden od razlogov, da tukaj slavimo irski praznik, nam je Jančič po koncertu pojasnil v zaodrju: "Pred leti smo Vizli nastali en teden pred tem praznikom. Ko smo se dobili, smo rekli, da moramo v enem tednu naštudirati dovolj pesmi za koncert. Takrat smo igrali irske narodne in pesmi skupine The Pogues. To je postala neka stalnica v Mariboru. Ve se, da za St. Patrick's  igramo Vizli. Tudi albume vedno izdajamo okoli tega datuma. To dojemamo kot naš praznik, saj je to tudi razlog, da sploh igramo skupaj." Tudi po njegovem mnenju imamo Slovenci, zlasti Štajerci, in Irci veliko skupnega: "Oboji se na neki način počutimo potisnjene na rob. Sploh Severni Irci so nam, se mi zdi, zelo podobni. Radi bi se odcepili, a se ne morejo. Ampak gojijo pa neko svojo kulturo, na katero so zelo ponosni. Tudi Štajerci smo zelo ponosni, da smo, kar smo. Radi imamo dobro družbo in dobro kapljico." 

Gregor Jančič z njihovim pivom, ki so ga metali v publiko. 
Andrej Petelinšek

In kako čez vikend pravilno obeležiti dan svetega Patrika? Nasvet Gregorja Jančiča, pevca in frontmana Happy Ol' McWeasel: "Pomembno je, da si v dobri družbi. Irci pravijo, da so na ta dan vsi Irci. Ne poznajo drugega kot dobro voljo in dobro kapljico. Njihovo vodilo je, da med njimi ni razlik. Če upoštevaš ta moto, se boš zagotovo imel dobro."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta