(FOTO) Maja Modrinjak razstavlja 20 uspešnih žensk Maribora: Med njimi novinarka, kiparka, direktorica založbe in druge

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
09.03.2024 11:09

Izbor le 20 portretirank je bil težek, saj je v mestu veliko več žensk, ki bi si zaslužile biti izpostavljene na tak način, pripoveduje Modrinjak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Trudila sem se, da je na fotografiji razvidno, s čim se ženske ukvarjajo. Pri vseh pa poskušam izvabiti to, kar so," pripoveduje fotografinja. 
Sašo Bizjak

Fotografinja Maja Modrinjak v Fotografskem muzeju Maribor na 20 portretih predstavlja uspešne ženske Maribora v njihovem delovnem okolju. Razstava z naslovom Ženske Maribora je nastala ob 8. marcu, fotografinja pa se z izbiro posameznic, ki so z izobrazbo, talentom in vztrajnostjo primer ženske emancipacije in ljubezni do dela, ki ga opravljajo, upre dejstvu, da so še vedno številni dosežki žensk pospremljeni z dvomom in kličejo po zagovoru. 

Izbira portretirank je bila težka, pripoveduje Modrinjak, saj je žensk, za katere meni, da si zaslužijo, da bi se pojavile v okvirih na stenah, veliko več, kot jih je lahko razstavila, zato si želi, da bi razstava postala tradicionalna in s tem tudi drugim ženskam ponudila priložnost, da se izpostavijo. Modrinjak, sicer tudi sama Mariborčanka, na področju fotografije deluje že dlje časa, zato so razstavljeni portreti nastajali na različne načine in v različnih časovnih obdobjih, nekateri pred več leti v okviru njenega komercialnega dela, vmes so taki, ki so nastali po naročilu časopisov, drugi v okviru umetniškega delovanja, spet tretji so povsem sveži. 

Razstavljene ženske se ukvarjajo z različnimi poklici, med njimi so oblikovalke, novinarka, plesalke, pa modeli, ... "Trudila sem se, da bi jih prikazala na njihovem poklicnem področju, da je na fotografiji razvidno, s čim se ukvarjajo. Pri vseh pa poskušam izvabiti to, kar so," nam je pred odprtjem razstave v petek, 8. marca, povedala fotografinja.

Izbira portretirank je bila težka, saj je v Mariboru veliko žensk, ki si bi zaslužile mesto na razstavi, meni Modrinjak
Sašo Bizjak

Kako so se portretiranke znašle pred fotoaparatom? "Če delaš z modeli, ki so navajeni biti pred kamero, je zanje to nekaj naravnega, to velja za ženske in moške. Pri drugih, ki se niso navajeni izpostavljati fotografu, je potrebnega nekaj več časa, da se sprostijo. Bistveno pa je, da pri kakršnemkoli fotografiranju najprej sprostiš sebe in model, ne glede na to, ali delaš v studiu ali naravi. Če osebe ne poznaš, potrebuješ nekaj več časa, da v človeku prepoznaš tisto pravo in s tem način, kako ga fotografirati."

Na stenah Fotografskega muzeja Maribor so razstavljene naslednje uspešne ženske, ki so iz Maribora ali pa na tem področju delujejo: koreografinja, plesalka in plesna pedagoginja Tina Dobaj, glasbenica in nekdanja novinarka, danes pa PR-ovka Sara Jagodič "Stacey", kiparka Vlasta Zorko Tihec, tajnica Ljubica Haler Matović in likovna pedagoginja Dubravka Matović, tudi mama in babica fotografinje, tajnica društva Aktiviraj se in prodajalka v Ropotarnici Julija Beršnjak, novinarka za kulturo na TV Maribor Petra Skok, nekdanji model in podjetnica Lia Pozvek, trgovska potnica, ekonomistka in vodja prodaje Alenka Golubič, kulturna producentka, avtorica radijskih oddaj in napovedovalka Tanja Cvitko, dancehall plesalka in pedagoginja Sandra Štefanec, umetnica, vodja likovne šole in oblikovalka Jasmina Granduč, modna oblikovalka Neža Dapčevič, fizioterapevtka Simona Videnšek, podjetnica in model Maša Merc, vodja moške krojančnice SNG Maribor in kostumografinja Suzana Rengeo, oblikovalka notranje opreme Andreja Japelj, oblikovalka unikatnega nakita Bojana Kovačič Zemljič, mati in hči - odgovorna urednica Založbe Pivec Milena Pivec in direktorica založbe Zala Stanonik, koreografinja, plesalka in plesna pedagoginja Andreja Šraj in na koncu avtorski podpis fotografinje. 

Razstava bo na ogled do 9. aprila. 

Urtinek iz otvoritve razstave na dan žena
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta