(FOTO) Mariborska upravna enota zaprta zaradi stavke. Katere storitve lahko kljub temu opravite?

Nina Ambrož Nina Ambrož
29.01.2024 12:25

Tako kot zaposleni večine upravnih enot po državi so tridnevno stavko danes začeli tudi v Mariboru. Več dela imajo dežurni uslužbenci in varnostniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Zaposleni mariborske upravne enote so danes začeli tridnevno stavko. Urad je zaprt v času celotnega delovnika, tako kot večina upravnih enot po državi. Uradniki sicer opravljajo nujne storitve, predvsem matične in socialne postopke, med katere sodijo izdaja osebne izkaznice ali potnega lista za nujno pot v tujino, urejanje zakonskega prebivališča, izdaja dokumentov za novorojence v izjemnih razmerah. Hodniki mariborskega urada so bili danes dopoldan prazni, manjša množica se je nabrala pri vhodu. Razen nekoga, ki se je silovito razburjal, ljudje dokaj mirno sprejemajo situacijo. Imajo pa več dela varnostniki, ker verižno odslavljajo ljudi in pojasnjujejo situacijo. 

Igor Napast

Načelnica Upravne enote Maribor Nika Pozeb Kolenc je danes odsotna. Iz UE pa sporočajo, da je "delo organizirano na način izvajanja dežurstva uslužbencev, kjer varnostna služba in uslužbenci Upravne enote Maribor sprejmejo stranko, se z njo pogovorijo, se seznanijo z zahtevo stranke. Če uslužbenec (ali vodja) presodi, da storitev ni nujna (ni navedena niti na sklepu o opravljanju nujnih nalog, niti ne zadošča pogoju zagotovitve varnosti ljudi in premoženja in bi lahko bila nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij), se stranko vljudno obvesti, da lahko svojo storitev opravi (praviloma) v četrtek, 1. februarja. Strankam je omogočena tudi oddaja vlog (ali dopolnitev, na katerega delovno področje se nanaša zahteva) v skrinje posamičnega oddelka, ki so nameščene v avli na sedežu UE." 

Igor Napast

Pod okrilje Upravne enote Maribor spadajo štirje krajevni uradi, Duplek, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Rače, kjer prav tako stavkajo in ne poslujejo, opravljajo pa nujne naloge. Urada v Hočah in Račah bosta zaprta v ponedeljek, 29. januarja, in v sredo, 31. januarja. Dupleški in miklavški urad bosta zaprta v torek, 30. januarja. 

Uradniki sedmih upravnih enot, med njimi tudi mariborske, so stavkali že novembra. Ker se stanje ni izboljšalo, stavkajo znova. Zaposleni zahtevajo primernejše plačilo za svoje delo in razbremenitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta