(FOTO) Mariborske vile: Šepet preteklosti, ki neti radovednost

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
26.02.2020 17:04

Na tematskem ogledu Zgodbe o mariborskih vilah o ljudeh iz imenitnih stavb, simboliki pročelj, radiranju fasad in včasih poraznem odnosu do dediščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V tej vili na Trubarjevi ulici pri Mestnem parku je stanovala zdravnica Lovšetova z desetimi otroki. 
Andrej Petelinsek

Nekaj nepopisno privlačnega je na staromeščanskih vilah. Zavezane estetiki in zgrajene, da trajajo, vpijajo zgodbe generacij. So šepet preteklosti, ki odseva krizo ali blaginjo sedanjosti. Razkrivajo (ne)posluh za lastno dediščino. So ponos ali sramota mesta, del njegove identitete.
Da staromeščanska arhitektura neti radovednost, je pokazal tudi tematski ogled Zgodbe o mariborskih vilah, ki se ga je minuli petek v opoldanskih urah udeležilo kar 40 vedoželjnežev. Ogled, ki ga je Zavod za turizem Maribor-Pohorje brezplačno pripravil ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov, je pritegnil tudi šest tujcev, ki so se odcepili na ločeno turo v angleškem jeziku, glavnino pa je na izlet v preteklost popeljal vodnik Božidar Ipavic.

V tej vili na Trubarjevi ulici pri Mestnem parku je stanovala zdravnica Lovšetova z desetimi otroki. 
Andrej Petelinsek

Če so skakali, je "crknila" žarnica

Ker so mariborske vile raztresene po celem mestu, smo krenili proti mestnemu parku in v okolico Ljudskega vrta, kjer so imenitne stavbe iz 19. in začetka 20. stoletja bolj zgoščene. Težko si je predstavljati, da je bilo to danes urbanizirano območje nekoč prostrano podeželje, kjer je mariborska gospoda našla mir pred mestnim vrvežem. Razkošni domovi so tam začeli rasti z razvojem industrije, ko je fevdalni sistem Avstro-ogrske monarhije zamenjalo svobodno podjetništvo, je pripovedoval Ipavic pred prvo izbrano vilo, neorenesančnim poslopjem Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Razkošno domovanje znamenite družine Scherbaum, danes muzej NO Maribor. 
Igor Napast

Kača, ki žre otroka

Naslednjo smo obiskali Hutterjevo vilo v Marčičevi ulici na zahodni strani Mestnega parka, kjer ima svoje prostore PU Maribor. "Hutterjeve delavke so po mestu hodile z modnimi klobuki, ki niso bili poceni, kar pomeni, da so bile dobro plačane," smo poslušali slavospeve družbeno odgovornemu tovarnarju Josipu Hutterju, nato pa kritike slovenske mentalitete, ki rada radira ali v skladu s svojim okusom spreminja arhitekturno dediščino, kot v primeru Hutterjeve kolonije na Pobrežju, kjer je vsak lastnik obnavljal po svoje.

V Hutterjevi vili, najboljšem najboljšega tistega časa, je spal Tito, ko je obiskal Maribor.
Andrej Petelinsek
Nekoliko grozljiv grb na vili Robič - kača, ki žre otroka. 
Andrej Petelinsek

Od čudovitih obnov do požganih vil

Naslednja je bila na vrsti čudovito obnovljena neorenesančna Vila Škapin na vogalu Mladinske in Trubarjeve ulice, kjer ima prostore oddelek gospodarskega ministrstva. Fasadna dekoracija je bogata, v prvem nadstropju sta naslikani napol ležeči ženski figuri. Ena v rokah drži rog, ki ga vidimo na mnogih mariborskih fasadah in simbolizira bogastvo in blagostanje, druga trobento, ki naj širi slavo dobrih del lastnika. Kdo je to v dotični stavbi bil, se ne ve, Škapinovi so bili eni od poznejših gospodarjev.

Rog v rokah leve ženske figure, ki ga velikokrat najdemo na mariborskih fasadah, simbolizira bogastvo in blagostanje. Trobenta pa je na vili Škapin upodbljena kot prikaz širjenja slave dobrih del lastnika. 
Igor Napast
Propadajoča hiša na Mladinski 22.
Igor Napast
Zanemarjena Langerjeva vila v Ljudskem vrtu, ki jo je kot letno rezidenco postavil Joseph Langer, lastnik glažute pri Jospidolu. 
Igor Napast
Vila Transilvanija na Mladinski ulici počasi propada in se prodaja. Posebej zanimiv je njen kamniti relief, ki ponazarja portrete družine arhitekta in prvega lasntika hiše, Fritza Friedrigera. 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta