(FOTO) Mariborski mestni park: Sezono promenadnih koncertov odprla Godba Ruše

Barbara Gavez Volčjak
30.05.2021 15:35
Prvi letošnji promenadni koncert v mariborskem mestnem parku je spremljalo lepo število poslušalcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Godba Ruše je standardnim koračnicam dodala nekaj priredb ljudskih pesmi ter venček evergrinov. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Vreme je kljub nekaj grozečim oblakom vzdržalo in ponudilo prijetno doživetje tako obiskovalcem kot tudi godbenikom. Enako kot lani je tudi letos sezono promenadnih koncertov v Mestnem parku, ki jih organizira Narodni dom Maribor, odprla Godba Ruše pod taktirko Dejana Rakoviča.

Igor Napast

"Super je znova začeti delati, ustvarjati, vaditi, čeprav je obenem težko po tako dolgem premoru. Individualno doma zagotovo manj vadiš kot z orkestrom. Skladno s predpisi smo po sprostitvi ukrepov najprej vadili v skupinah po pet glasbenikov, nato po deset. Za nas je problematičen tudi zahtevani razmik med sedeži, saj se ne slišimo tako dobro, sploh na prostem, in to se pozna pri kakovosti," je po koncertu povedal Rakovič. Kljub težavam je bil s prvim koncertom po epidemiji zadovoljen, čeprav vaje niso tekle v običajnem ritmu.

Igor Napast

Za nastop morajo glasbeniki izpolnjevati pogoje PCT, ruški godbeniki pa načrtujejo vsaj še en koncert pred koncem šolskega leta in upajo, da bo naslednja sezona potekala kot običajno. Za izvedbo promenadnega koncerta so se prijavili že lani, ko so prav tako odprli sezono. "To je za nas velika čast in obenem odgovornost," je dejal dirigent, ki je za letošnji koncert nekoliko prenovil program in standardnim koračnicam dodal nekaj priredb ljudskih pesmi ter venček evergrinov.

Igor Napast

Glasba je poleg ljubiteljev tovrstne glasbe pritegnila tudi veliko mimoidočih, med poslušalci starejše generacije so se smukali otroci na poganjalčkih in radovedno opazovali glasbenike. "Na žalost razmere še niso popolnoma enake kot pred korono, vendar že bistveno boljše kot lani," je zahtevnost organizacije opisala producentka promenadnih koncertov Tina Vihar. Ukrepov za preprečevanje širjenja virusa ni več toliko, obiskovalce pa morajo vendarle obvestiti, da je prisostvovanje koncertu dovoljeno ob izpolnjevanju pogojev PCT, kar so storili z napisi ob potkah proti paviljonu.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta