(FOTO) Mariborski potapljači iz Drave očistili več kubikov odpadkov

Igor Selan Igor Selan
23.03.2024 15:34

Kljub temu v Potapljaškem društvu Maribor opažajo, da je Drava vsako leto bolj čista

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Številni Mariborčani in obiskovalci mesta, ki so današnji sončen in topel spomladanski dan izkoristili za sprehod ob Dravi po prenovljenem Lentu, so z zanimanjem opazovali pestro dogajanje na reki. Potapljači Potapljaškega društva Maribor so namreč že 32. leto zapored pripravili ekološko akcijo, v okviru katere so čistili rečno dno in obrežje reke.

Andrej Petelinsek

V akciji je sodelovalo 54 ljudi, v Dravo, ki je imela danes zgolj okrog devet stopinj Celzija, pa se jih je potopilo devetnajst. Že nekaj let sicer potapljači opažajo, da je Drava vsako leto bolj čista in da v njej pristane manj odpadkov, a se jih je tudi letos nabralo za približno štiri kubične metre. Med njimi ni manjkalo nakupovalnih vozičkov, koles, mopedov, prometnih znakov in drugega železja, našli pa so celo prenosnik znamke Apple.

Andrej Petelinsek

"Lahko bi rekli, da smo našli kar standarden nabor odpadkov, ki pa jih je vsako leto manj, kar nas res veseli, ker kaže, da smo z našo akcijo uspešni. Društvo na ta način vrača okolju, v katerem deluje, hkrati pa s tem tudi širimo našo prepoznavnost, s čemer smo bolj zanimivi tudi za sponzorje," je povedal eden od organizatorjev akcije Vojo Erakovič.

Andrej Petelinsek

Tudi letos pa akcija v Mariboru ni bila edina, mariborskim potapljačem so se namreč pridružili tudi kolegi iz Varaždina: "Pred dobrimi desetimi leti smo začeli razmišljati, da bi povezali potapljače ob reki Dravi in da vsak na svoji lokaciji opravi potop čiščenja. Tradicionalno pri tem sodelujemo Maribor, Ptuj in Varaždin, kjer je letos v akciji sodelovali 15 ljudi, od tega šest potapljačev. Seveda nas veseli, da tudi Varaždinski kolegi opažajo, da se v Dravi vsako leto najde manj odpadkov," je še povedal Erakovič.

Andrej Petelinsek

Čistilni akciji potapljačev se je pridružila tudi Neva Pipan, koordinatorka čistilnih akcij mariborske občine. Ta je danes akcijo izvedla v zavetišču za živali na Teznu, kjer so s pomočjo zaposlenih v Novi KBM očistili okolico azila in zasadili nova drevesa, ki bodo živalim dajala senco. "Z akcijo potapljačev se vsako leto prične sezona čiščenja okolice, ki bo letos na vrhuncu v tednu po Veliki noči, ko bo ponovno na sporedu akcija Moji odpadki, moja skrb. 6. aprila bo tako akcija v vseh mestnih četrteh in krajevnih skupnostih, pri čemer bo poudarek na dveh območjih, Stražunu in Krajinskem parku Mariborsko jezero. Več informacij o akciji najdete na spletni strani občine."

Andrej Petelinsek

Ob tem je Pipanova napovedala tudi akcijo čiščenja Starega mostu, ki se bo pričela v torek in bo trajala kar pet dni: "S podjetjem Kercher bomo po dolgo letih očistili vznožje mostu, kar bo, verjamem, zanimivo tudi za občane. V začetku aprila pa bo sledila še prostovoljska akcija zaposlenih na občini in v Javnem holdingu Maribor, ki bodo očistili tudi stopnišča pod mostom, ki so res zanemarjena, jih prebarvali, uredili pa bomo tudi cvetlične gredice. Hkrati bomo uredili tudi desni breg Drave od Studenške brvi do Koroškega mostu. Seveda vse Mariborčane vabim, da se nam pridružijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta