(FOTO) Mariborski župan Arsenovič želi, da bi otroci do odhoda na študij zasadili tri drevesa

Jon Knez Jon Knez
21.03.2023 14:05

Nova drevesa in grmovnice so ob Stražunu zasadili kot živo mejo, ki naj bi preprečila odmet zelenega odreza in odpadkov v gozd. To soboto bo ob čistilni akciji potekal še posvet za Stražun.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič je povedal, da je treba iz izzivov v naravi narediti dobre zgodbe.
Andrej Petelinšek

Na mednarodni dan gozdov so v sklopu čistilne akcije Moji odpadki, moja skrb delavci Snage in Nigrada ob 50 metrov dolgem robu Stražuna v Štrekljevi ulici na Teznu zasadili 400 sadik - 100 dreves in 300 grmovnic, s ciljem pomladitve gozdnega roba. Še pred tem so odstranili nepravilno odložen zeleni odrez, pri tem so jim pomagali otroci iz bližnjega vrtca Mehurčki in učenci iz osnovne šole Slave Klavora.

Andrej Petelinšek

Vodja zelenega programa pri Nigradu Helena Klemenčič je pojasnila, da bodo z zasaditvijo ustvarili bariero za preprečitev ponovnega odmeta zelenega odreza in odpadkov v gozd. "Sadike so zamišljene kot živa meja. Največ sadik je gozdnih češenj, jablan, gabrov. Dva dni smo čistili gozdni rob in odpeljali okoli štiri tone mešanih odpadkov, največ je bilo zelenja. Zaenkrat gozd pomlajujemo tukaj, če se bo to izkazalo kot primer dobre prakse, bomo verjetno nadaljevali še na kakšni drugi lokaciji. Stražunski rob je dolg par kilometrov," je pojasnila.

Delavci Snage in Nigrada so ob 50 metrov dolgem robu Stražuna v Štrekljevi ulici na Teznu zasadili 400 sadik.
Andrej Petelinšek

Naj bo dan Maribora vsak dan

Župan Saša Arsenovič je ob tem povedal, da je treba iz izzivov v naravi narediti dobre zgodbe, kot je ozelenitev gozdnega roba. "Za čistilno akcijo, ki bo 25. marca, je napovedano lepo vreme. Vabim vse, da gredo v naravo in naredijo nekaj dobrega za skupnost. Naj se v velikem številu ne vidimo le 20. oktobra na dan Maribora, ampak naj bo dan Maribora vsak dan," je dejal. Več o čistilni akciji je povedala Neva Pipan, vodja projekta Izboljšajmo Maribor in koordinatorka čistilne akcije. "V soboto je potekala prva akcija, ko smo čistili Dravo in nabrali 560 kilogramov odpadkov. To je sicer veliko, a ugotavljamo, da se količina odpadkov ne povečuje, s čimer smo zadovoljni. Opažamo še odpadke pri klopeh, zato vabimo občane, da v akcijah, predvsem 1. aprila, ko bomo čistili urbani del mesta, zavihajo rokave. Poleg pobiranja odpadkov vsako leto skušamo zasaditi še kakšno drevo. Lani smo 57 dreves podarili vrtcem in šolam. Letos bomo odstranjevali tudi bela omela," je pojasnila.

Andrej Petelinšek

Mariborska občina se je lani zavezala k sodelovanju v akciji tri milijarde dreves, ki bi jih v Evropi zasadili do 2030. Župan je dodal, da imajo cilj, da bi vsak oddelek vrtca ob koncu šolskega leta zasadil svoje drevo. To bi po njegovem lahko naredili tudi devetošolci in maturanti, ki končajo šolanje: "Meščani bi bili s tem soudeleženi pri zasaditvi treh dreves do takrat, ko se bodo odpravili na študij, korenine pa jih bodo zmeraj vlekle nazaj. Začeli bomo že letos."

Andrej Petelinšek

Kje bo čistilna akcija to soboto

V čistilni akciji to soboto bodo zajete vse krajevne skupnosti, mestna četrt Brezje-Dogoše-Zrkovci in območje Stražuna, ki se razteza na 200 hektarjih, od tega je 147 hektarjev zavarovanega območja. Čez en teden, 1. aprila, bo na vrsti urbani del mesta. Irena Bartok iz Javnega holdinga Maribor je napovedala, da bodo pred pričetkom čistilne akcije označena zbirna mesta za odpadke, ki so objavljena na spletni strani občine. "Pozivamo občane, da izkoristijo prijeten dan za sprehod s koristnim delom. Oba petka pred čistilno akcijo bodo naravo pri svojih ustanovah čistili otroci, prijavilo se je 12 osnovnih šol in osem vrtcev," je dodala.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

V soboto bo poseben poudarek na Stražunu, saj društvo za sonaraven razvoj Focus skupaj z občino organizira Dan za Stražun. "Cilj je vizija sonaravnega razvoja Stražuna, da bo ohranil funkcijo gozda in čim bolje služil občanom. Vzporedno s čistilno akcijo bo v gozdu posvet o upravljanju s Stražunom, k podaji idej in mnenj so vabljeni vsi. Posvet bo na štirih točkah, kjer bodo zbirna mesta. V času globalnega segrevanja imajo mestni gozdovi še toliko večji potencial, saj dvigajo kvaliteto življenja. Da bi to ohranili, mora občina gozd zaščititi in vzpostaviti dobro upravljanje," je o projektu povedala predstavnica društva Nina Tome.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta