(AKCIJA) Kajakaši so pri Mariborskem otoku odstranili goro ohišij akumulatorjev in druge navlake

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.10.2023 19:15

Skupina šestih kajakašev, sicer članov Brodarskega društva Sidro Maribor, je v soboto odstranjevala smeti, v prvi vrsti ohišja akumulatorjev, pri manjšem otočku ob Mariborskem otoku, kamor jih je Drava odložila v poletnih neurjih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tone Železnik je bil skoraj do pasu v vodi in mulju, Ljubo Povoden je opravljal delo prevoznika, kar je precej močan tok dodatno oteževal.
Mira Mastinšek

Garaško delo, ki pa je bilo tudi nevarno in predvsem umazano, so opravili mariborski veslači pri BD Sidro. Teren je bil namreč težko dostopen, zelo težko prehoden zaradi naplavljenih vej in drugih kosovnih odpadkov, ki jih je na manjši otoček na jugozahodni del Mariborskega otoka naplavila Drava.

Smeti je še za več čistilnih akcij. 
Mira Mastinšek

"Tudi nevarno je bilo, saj se je pod vsakim korakom ugrezalo v mokro in neznano. A bilo smo dobro uigran tim," je povedala Mira Mastinšek. Štirje so bili "kopensko-vodni (Tone, Mira, Boris, Gorazd), Ljubo je bil prevoznik s kanujem, Miran pa skladiščnik na drugi strani preliva."

Kanu so si tokrat izposodili pri Mariborskih flosarjih, za kar se jim zahvaljujejo. 
Mira Mastinšek

Pobudnika za to prostovoljsko akcijo sta bila člana društva Boris Sovič in Tone Železnik, Mira Mastinšek, ki je tudi vodja skupine kajakašev, pa je kontaktirala Mestno občino Maribor, da so takšno čistilno akcijo tudi odobrili. "Nenazadnje je treba vedeti tudi, s kakšnimi odpadki imamo opravka. Zato smo vsi najprej poskrbeli tudi za lastno varnost. Precej naporno je bilo tudi za veslača kanuja Ljuba Povodna, ker je bil tok kar močan. Upamo le, da bodo v ponedeljek zbrana ohišja akumulatorjev odpeljali na ustrezno odlagalno mesto. Po vsem, kar smo danes videli, je to šele začetek. Nekaj so že prej odstranjevali tudi pri Dravskih elektrarnah Maribor, a umazanije, navlake je še zmeraj precej. Mi smo seveda vedno pripravljeni sodelovati pri takšnih akcijah," je še dodala.

Smeti so odlagali na kup, da bo lahko Mestna občina Maribor poskrbela za odvoz. 
Mira Mastinšek

Z gladine Drave namreč veslači vseskozi opazujejo, koliko smeti se nabere v reki ter opozarjajo na druge anomalije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta