(FOTO) Mestni pečat Maribora Večerovemu karikaturistu Dragu Senici ob njegovem jubileju

Branka Bezjak Branka Bezjak
03.04.2024 00:00

Za izjemno umetniško delo ter neprecenljiv prispevek k umetnosti je župan Saša Arsenovič predal mestni pečat karikaturistu Dragu Senici - Piju, s tem pa so označili tudi njegovih 90 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Arsenovič je predal mestni pečat Maribora Dragu Senici - Piju.
Sašo Bizjak

"Gospod Drago Senica je s svojim delom soustvarjal identiteto mesta. Več desetletij je bil ogledalo družbe, zmeraj smo z veseljem čakali njegove karikature, da nas je najprej z obliko - najbrž mu je pri tem pomagalo tudi, da je arhitekt - pritegnil in nasmejal, potem pa s celoto še dolgo dal misliti. Njegova pronicljivost, ki smo je bili deležni vsakodnevno, si vsekakor zasluži aplavz," je ob predaji nagrade Dragu Senici - Piju v kratkem govoru povedal mariborski župan Saša Arsenovič. "Z velikim veseljem in spoštovanjem izročam ta mestni pečat za njegovo ustvarjalno delo." Nato je še povabil na ogled karikatur Senice na hodniku pred županstvom, v prvem nadstropju občinske stave. 

​Arsenovič se je zahvalil še Tomažu Kanclerju, da je podal predlog za podelitev. Kancler je pojasnil, da je zamisel postavitev razstave Seničevih karikatur dal Igor Orešič, nato so ocenili, da bi si ob visokem jubileju za svoj prispevek v mestu zaslužil tudi mestni pečat.  

Da je ta nagrada mesta priznanje njegovemu delu, je komentiral dolgoletni Večerov karikaturist, ki je sodeloval z našo medijsko hišo od prve karikature za tednik 7 dni. Ta sicer več ne izhaja, še zmeraj pa po vseh teh letih ostaja "uslužbenec" Večera, je dejal. Tako na mesec vsaj nekaj dni za Večer, občasno pa tudi za prilogo V soboto še riše karikature. "Doma so mi rekli, da sem tako dolgo študiral, da bom moral do smrti delati, da bom vsa tista leta not spravil," je še vitalni Senica dejal v svojem šaljivem slogu.  

Predajo nagrade mesta so spremljali številni znani Mariborčani, prijatelji, sopotniki Senice, ki so mu izrekali čestitke tudi za visoki jubilej. Tudi soproga Bosiljka in družina njunega sina Andreja so bili ob njem.

Ožji izbor njegovih karikatur bo v prostorih občine na ogled še nekaj časa, zato vabljeni k ogledu. Skupno je sicer v njegovem zavidljivem opusu več deset tisoč objavljenih ​karikatur in ilustracij. Sled je pred Večerom pustil že v Vestniku, Pavlihi, Totem listu, študentski Tribuni, tudi v Kleine Zeitung ter v številnih drugih tiskih. 

Že lani so tudi z razstavo njegovih 40 karikatur v IZUM-u dali njegovemu delu "zasluženo mesto v zakladu kulturne ustvarjalnosti, da njihove stvaritve ostanejo žive v kritični javnosti", je takrat poudaril Franci Pivec

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta