(FOTO) Mlaj na Smolniku je postavljen, kres je razsvetlil okolico

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
30.04.2022 22:42

Tradicionalno ruško kresovanje je pritegnilo množico obiskovalcev, program je bil zastavljen za vse generacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kres je zagorel malo po 21. uri.
Jožef Bačun

Tradicionalno ruško kresovanje se je letos po dolgem času vrnilo na prostor ob Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Smolnik. "Malo nostalgično smo se odločili za to lokacijo, kjer je kresovanje pred več kot desetletjem že bilo," je povedal predstavnik organizatorjev Žan Krajnc iz društva Ruše v srcu. S soorganizatorji, PGD Smolnik, Občino Ruše in zavodom za šport, so pripravili program za vse generacije, ki se je začel že ob 16. uri.

Pri postavljanju mlaja so sodelovala PGD Smolnik, Ruše, Bistrica ob Dravi in Slemen. 
Barbara Gavez Volčjak

Takrat se je namreč 45 krepkih gasilcev uprlo ob 27 metrov dolg mlaj in ga po slabi uri postavilo v pokončen položaj. Pripadnikom prostovoljnih gasilskih društev Smolnik, Ruše, Bistrica ob Dravi in Slemen je poveljeval vodja dviga Boštjan Tertinek, ki je skrbel, da so bile rante in žvaple ves čas pravilno nameščene.

Mlaj na Smolniku meri 27 metrov. 
Jožef Bačun

"Zelo veseli smo, da smo lahko po dveh letih epidemije znova obudili tradicijo ročnega postavljanja mlaja," je ob tem dejal poveljnik PGD Smolnik Uroš Zorman in spomnil, da je kresovanje zaradi epidemioloških ukrepov v zadnjih dveh letih enkrat odpadlo, enkrat pa so morali mlaj postaviti strojno.

Fantje in dekleta so morali krepko poriniti. 
Jožef Bačun

Tudi Urška Repolusk, županja Občine Ruše, ki je sofinancirala prireditev, je bila vesela, da so v kraju po dveh letih končno lahko organizirali pravo veselico. "Radi povemo, da pri nas organiziramo največji kres v najmanjšem mestu. Tradicija delavstva je v Rušah že od nekdaj močna in industrija še danes daje delo veliko prebivalcem," je povedala županja in povabila še na prav tako tradicionalen prvomajski pohod na Pečke.

Po 18. uri je najmlajše obiskovalce prireditve zabaval Dejan Dogaja Band, tako da so mnoge družine vztrajale vse do 21. ure, ko so se pod vodstvom mažoretk in Godbe Ruše podali na pohod z baklami. Po kratkem sprehodu po ulicah Smolnika se je sprevod vrnil h kresu, ki je zagorel okoli 21.15. "Zadnji dve leti nas ni bilo, sicer pa redno prihajamo na kresovanje, da se malo družimo," je povedala obiskovalka iz Bistrice ob Dravi. Ob živahnih ritmih skupine Gadi so se obiskovalci zabavali še pozno v večer.

Zabavale so se vse generacije. 
Jožef Bačun
Najmlajši so uživali na napihljivih igralih. 
Jožef Bačun
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta