(FOTO) Na stojnici Europa Donne v Mariboru: "Tule so skrite spremembe. Jih obtipate?"

Barbara Bradač Barbara Bradač
30.08.2022 15:37

Združenje Europa Donna Slovenija zaznamuje 25 let ozaveščanja o pomenu zgodnjega odkrivanja raka. Namesto proslave bodo obiskali 25 krajev po Sloveniji, danes so se ustavili v Slovenski Bistrici in Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Pomembno je pravilno samopregledovanje, ki ga na silikonskih modelih prikažejo v združenju.
Igor Napast

Tule so skrite spremembe. Jih obtipate? Celo dojko morate pregledati. Takole, vsaj s tremi plosko iztegnjenimi prsti," je ob treh silikonskih modelih za samopregledovanje dojk svetovala predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španič. "Je ne najdem," je bil prvi odziv obiskovalke Barbare. "Včasih so zatrdline globlje skrite, včasih se malo skrijejo," jo je še vzpodbudila Španičeva in nadaljevala: "Sistematično je treba pregledovati dojko. Od bradavice na okroglo ali v obliki zvezdice." In obiskovalka je zatrdlino, skrito nekoliko globlje, zatipala. "Marsikje se lahko skriva in ni nujno, da je takoj na prvi otip zaznano," je ugotovila. "Dovolj je samopregledovanje enkrat na mesec tri minute. Nič več," poduči Španičeva.

Igor Napast

Hitro po tem, ko so članice Združenja Europa Donna postavile stojnico na Glavnem trgu z značilnimi roza baloni, so jih že obstopile ženske. Združenje letos proslavlja 25 let ozaveščanja o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka ter podpore bolnicam in njihovim svojcem ob soočanju z boleznijo. V počastitev tega jubileja so se odločili, da namesto proslave obiščejo 25 krajev po Sloveniji. Vsak delovni dan do vključno 13. septembra se s projektom Kava z Europo Donno ustavijo v dveh krajih. Obiskali bodo vse regije. Danes so bili v Slovenski Bistrici in Mariboru, jutri bodo v Slovenj Gradcu in na Ravnah na Koroškem.

Naj ne bo strahu pred preventivo

Pri stojnici so mimoidoče ozaveščali o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja bolezni, predstavili dejavnosti združenja, delili promocijski material, pripravili zabavno nagradno nalogo, ponudili kavo in prikazali pravilen samopregled dojk na silikonskem modelu. "Naš namen je, da preventiva ne predstavlja strahu pred boleznijo. Skušamo nagovoriti predvsem zdrave ženske, da se zavejo, kako pomembno se je pravilno mesečno samopregledovati in se odzvati na preventivne presejalne programe Dora, Zora in Svit, ki nas povabijo na dve leti," pove Španičeva.

Tanja Španić: "Kljub omejitvam pozivamo, da če ženske opazijo spremembe v dojki, zatipajo bulice, naj gredo k zdravniku in naj vztrajajo, da bodo čim prej obravnavane."
Igor Napast

Z izkušnjo prebolelega raka dojke, ki ga je odkrila, ker se je udeležila presejalnega testa Dora, se je ob stojnici ustavila Mariborčanka Jasmina Drevenšek. "Pri 50 letih sem dobila poziv z Dore in hvala bogu sem se pregleda udeležila. Odkrili so mi raka. Sprememba je bila majhna, velika en centimeter, globoko skrita, zato je nisem zatipala," opisuje izkušnjo. Pred štirimi leti je premagala raka. Danes je pripravljena pomagati drugim ženskam in se je pri združenju prostovoljno javila, da bo sodelovala pri oblikovanju podružnice v Mariboru. Združenje ima podružnico za Štajersko v Slovenski Bistrici. Sicer pa psihoedukativne delavnice v Mariboru potekajo enkrat mesečno za bolnice z rakom dojk ali raki rodil pod vodstvom psihologinje Sanje Roškar.

Igor Napast

Odkrili jih bodo v kasnejših stadijih

Epidemija covida-19 z ukrepi za preprečevanje širjenja virusa je povzročila zamudo pri odkrivanju novih rakavih obolenj. Presejalni programi so ulovili zamudo, a je bilo manj odkritih primerov iz običajne diagnostike in zaradi težje dostopnosti do zdravnika, pravi Španičeva. "Teh posledic ne bomo zaznali čez leto ali dve, ampak kasneje. Zagotovo bo nekaj rakavih obolenj odkritih v kasnejših stadijih in ne v začetnih, kot si želimo. Kljub omejitvam pozivamo, da če ženske opazijo spremembe v dojki, zatipajo bulice, naj gredo k zdravniku in naj vztrajajo, da bodo čim prej obravnavane." V Mariboru in Ljubljani je bilo leta 2020 okoli deset odstotkov manj na novo odkritih rakov, novejših podatkov še nimajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta