(FOTO) Najstarejša branjevka 94-letna Marica Toplak iz Dvorjan: "To mora biti nekaj v ljudeh, neka žilica"

Barbara Bradač Barbara Bradač
08.03.2022 20:27

Tudi ob tokratnem dnevu žena je Marica Toplak teloh skrbno povezala v šopke in razveseljevala številne na Glavnem trgu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štiriindevetdesetletna Marica Toplak na mariborski tržnici prodaja že od svojega petega leta.
Sašo Bizjak

Ni več veliko prodajalcev šopkov nabranega cvetja. Edina, ki je ob tokratnem mednarodnem prazniku žensk na ulicah mariborskega mestnega jedra prodajala domače šopke s telohom, je bila 94-letna Marica Toplak iz Dvorjan. Z veseljem so se mimoidoči ustavili pri njenem vozičku na Glavnem trgu, ki so ji ga zaposleni pri Mestnih nepremičninah pomagali pripeljati od Vodnikovega trga, kjer gospa Marica - tako jo vsi poznajo - prodaja na osrednji tržnici. Tam je najstarejša branjevka.

Teloh ji sedaj pomagajo nabirati prijatelji, zelenje sama pridela. Nato rožice skrbno poveže v šopke. "Navajenega sem prodajati na tržnici. To mora biti nekaj v ljudeh, neka žilica," pravi, saj prodaja na tržnici že skoraj 90 let. "Kmetijo smo imeli doma. S konjem in vozom smo se pripeljali na tržnico, ko je bila ta še na Glavnem trgu, in sem skupaj z mamo prodajala," se spominja.

Sašo Bizjak

S prodajo šopkov in domače zelenjave si pomaga, saj s 300 evri pokojnine le stežka preživi. "Bolj težko gre skozi mesec, pa kaj hočem, zato pa grem na trg." Nikoli ni bila poročena, tudi otrok nima, tako zanjo skrbi nečakinja. Še do lanskega novembra se je v Maribor sama pripeljala z avtom, sedaj tega več ne zmore. Kljub svojim letom pa je še bistrega uma. "Mogoče je že rod takšen. Ateju je par dni do 100. rojstnega dne manjkalo." Morda pomaga pri častitljivi starosti tudi prehrana. "Jem, kar si sama skuham in sama pridelam. V trgovino pa grem zelo malokrat. Vsak dan mora biti juha. Najraje pa imam zrezek in zeleno solato," pojasni in z veseljem pove tudi kakšno hudomušno anekdoto.

Sašo Bizjak

Rojena leta 1928 je preživela marsikateri dogodek v zgodovini. Ob omembi vojne v Ukrajini pravi: "Samo vojne nikar. Težko, težko je to dopovedati, kaj smo skozi dali," pravi in se spomni, kako so bili razseljeni med drugo svetovno vojno. Pove, da je sestra bila poslana v Dachau, oče v Sternthal, sama pa na Ptuj. Gospa Marica se ne pritožuje. S seboj si je prinesla termovko s toplo kavo, ki je pogrela roke. Opazili so jo tudi v bližnjem lokalu Nana, prinesli so ji čaj, mimoidoča kupka pa od gospe Marice ni kupila le šopka, prinesla ji je tudi rogljiček.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta