(FOTO) Obnova dveh cest v Mariboru razburja voznike: Do kdaj bodo še trajali zastoji

Igor Selan
17.04.2021 02:00
Zaradi zaprtja Vrbanske ceste in sočasne obnove regionalne ceste od Fontane proti Bresternici vedno večji prometni zamaški.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koroška cesta med Fontano in cesto Na otok bo tri nedelje popolnoma zaprta. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Lanska napoved Direkcije za infrastrukturo (DRSI), da bodo prometni zamaški, bolj ko bodo dela na regionalni cesti Maribor-Dravograd, na odseku med gostiščem Sobočan in Fontano, šla h koncu, vse daljši, se uresničuje. Dela so se na tem odseku začela 24. novembra lani, trajala pa bodo predvidoma vse do konca maja. Zdaj obnova, izvajalec je podjetje Asfalti Ptuj, poteka v križišču Koroške ceste s Kobansko ulico in cesto Na otok.

Sašo Bizjak

V koloni tudi 20 minut in več

​Čeprav promet usmerjajo tudi ročno, so vseskozi zastoji. Medtem ko vozniki v koloni čez dan običajno ne čakajo več kot pet minut, pa se zastoji v jutranji, predvsem pa popoldanski prometni konici lahko raztegnejo vse do Tretje gimnazije na Gosposvetski cesti in križišča Turnerjeve ulice z Mladinsko, čakanje pa lahko traja tudi 20 minut in več. Pri gostoti prometa, omenjeni odsek ceste po podatkih DRSI dnevno v povprečju prevozi kar 14.487 vozil, to sicer ni prenesljivo, a voznikom, ki tu vsakodnevno izgubljajo čas, to verjetno ni v tolažbo.

Vrbanska cesta bo zaradi gradnje plinovoda do Kamnice zaprta predvidoma do 15. junija. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Dodatno nastaja gneča na tem območju tudi zaradi zaprtja Vrbanske ceste. Gradnja plinovoda do Kamnice na tem območju je bila predvidena že lani jeseni, a je bilo, kot sporočajo z občine, nadaljevanje del zaradi omejitev na vodovarstvenem območju Vrbanski plato in prepovedi izvajanja cestnih del v zimski sezoni prestavljeno pomlad. Dela, izvaja jih podjetje Heringrad in bodo občino stala dobrih 207 tisoč evrov, naj bi bila končana do 15. junija. Številni kot obvozno cesto med Mariborom in Kamnico zdaj uporabljajo cesto Za tremi ribniki in nato čez Vinarje in Rošpoh.

Zapora Vrbanske ceste
Sašo Bizjak

Tri nedelje bo Vrbanska odprta

A Vrbanska cesta bo občasno za motorizirani promet vendarle odprta. Ker bo DRSI tri nedelje - 18. aprila in predvidoma še 9. in 16. maja - Koroško cesto med Fontano in cesto Na otok zaprl v celoti, bo ob teh dnevih med 6. in 20. uro promet potekal po Vrbanski. "Občane, ki živijo v Kamnici in Bresternici, prosimo za razumevanje, vse udeležence v prometu pa pozivamo, da upoštevajo prometno signalizacijo in navodila delavcev, ki usmerjajo promet," ob tem sporočajo z mariborske občine.

Sašo Bizjak

Omenjene tri nedelje bo spremenjena tudi linija avtobusa številka 15 Bresternica-Košaški dol. Obvoz bo urejen samo do Kamnice po Gosposvetski cesti, Turnerjevi ulici in Vrbanski cesti do postajališča Kamnica - pošta v obe smeri. Avtobusi bodo s postajališča Kamnica - pošta vozili ob odhodih, ki sicer veljajo iz Bresternice.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta