(FOTO) Odprli Koruzni labirint v Mariboru: "V koruzi smo že kdaj bili, ampak ne v labirintu ..."

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
09.07.2022 17:30

Peto leto zapored so v Mariboru odprli zabavno-poučen tematski park, v katerem obiskovalci preizkušajo svojo orientacijo in spretnost, dopolnjujejo znanje ali se enostavno sprostijo na sprehodu v naravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iskanje poti je primerno za vse družinske člane.
Andrej Petelinšek

"V koruzi smo že kdaj bili, ampak ne v labirintu," hudomušno odgovori starejši gospod na vprašanje blagajničarke, ali so prvič pri njih. Prišel je z ženo in vnukom, ki zbrano posluša navodila, kako morajo poiskati pot skozi labirint. Babica se zanaša, da jo bosta že moška pravilno vodila.

V soboto so na polju ob Papeževi cesti že peto leto zapored odprli Koruzni labirint, ki so si ga organizatorji zamislili kot zabavno-poučen tematski park. Letošnja tema labirinta je druga mariborska znamenitost, najstarejša trta na svetu, zato so poti oblikovane v grozdne jagode, liste, vitice in letve, ob katerih trta raste. "Polja niso naša last, temveč jih vzamemo v najem," pojasnjuje Nataša Drozg, vodja projekta Koruzni labirint. Z lastnikom zemljišča se dogovorijo že spomladi, ker pa se koruza zaradi kolobarja seje vsako leto na drugem polju, se menjavajo tudi lokacije labirinta. Letos zemljišče obsega šest hektarjev, grozd meri 260 krat 210 metrov (za primerjavo, nogometno igrišče je veliko približno 110 krat 75 metrov). Na 15 postajah ob poteh čakajo obiskovalce zabavne in poučne naloge ali pa zgolj zanimive informacije.

Naloge so zabavne in hkrati poučne. 
Andrej Petelinšek

Prvi obiskovalci kmalu po odprtju

"Obliko labirinta in tematiko pripravljamo skupaj s Fakulteto za arhitekturo v Mariboru," nadaljuje Nataša Drozg. "Študenti pri predmetu geodezija pripravijo načrt, obliko zakoličijo na polju, nato pa po načrtu požanjemo poti." Industrijska koruza sicer še ni dosegla polne višine, rasla bo še dva do tri tedne, a na večjem delu parka že zdaj presega povprečno višino človeka. "Labirint bo odprt do konca septembra," pojasni blagajničarka Klara Beton. Že drugo leto dela v labirintu preko študentskega servisa, skupaj s še dvema študentoma in Natašo Drozg skrbi za prodajo vstopnic in občasne preglede poti in postaj. "Ljudje večinoma prihajajo popoldne in ob vikendih, najmanj gneče je dopoldne med tednom. Zadnji vstop je možen uro pred zaprtjem."

Razvanje - Betnava - Prosti čas - Razvedrilo - Labirint na koruznem polju pri Betnavi - koruzni labirint -
Andrej Petelinšek

Prvi obiskovalci, ki jih je koruzni labirint navdušil že v preteklih letih, so prišli kmalu po odprtju v soboto dopoldne. Največ je bilo staršev z otroki, srečali pa smo tudi par sredi dvajsetih, ki je bil v labirintu prvič. Družina Garbar z devetletno hčerko Anajo je s seboj pripeljala še kužka in tako združila družinsko pustolovščino z obveznim pasjim sprehodom. Deklici se je zdel labirint bolj zapleten kot lani, vsekakor pa je želela obiskati tudi tako imenovani neraziskani del, saj se tam skriva še ena postaja. "Naloge so nove, novost pa je tudi to, da del labirinta ni označen na zemljevidu," je povedala Nataša Drozg, "tisti, ki si upajo, ga morajo raziskati sami." Dodala je še, da tudi letos načrtujejo nočno raziskovanje labirinta, najverjetneje konec julija.

Dobrodošli so tudi hišni ljubljenčki. 
Andrej Petelinšek

Pri orientaciji pomaga zemljevid

"Moraš imeti kar dobro orientacijo," je po prihodu iz labirinta priznal Borut Ipavec, ki ga je obiskal skupaj s hčeko Pio Luno. Pritegnila ju je reklama po radiu in prost dopoldan sta izkoristila za poučno in zabavno druženje. Da pa obiskovalci po labirintu ne bi odvijali klobčiča volne kot antični junak Tezej, dobijo s seboj natančen zemljevid poti z vrisanimi postajami. Na teh so tudi črke, ki jih je treba vpisati v polja na hrbtni strani zemljevida. Izpolnjeno geslo lahko obiskovalci oddajo v škatlo pri blagajni in se potegujejo za nagrado - panoramski polet z letalom nad labirintom.

Pri iskanju si obiskovalci pomagajo z zemljevidom. 
Andrej Petelinšek

"Neprijetnih situacij, na primer da kdo ne bi našel poti ali bi se slabo počutil, še nismo imeli. Je pa dobro vzeti s seboj vodo in pokrivalo, mogoče tudi kakšen prigrizek," svetuje obiskovalcem Klara Beton. Da je zabava primerna za vso družino, sta povedala tudi zakonca Slana Šiftar, ki sta s hčerko Saro labirint raziskovala že tretje leto zapored. Deklici je bilo najbolj všeč iskanje točk, očeta je navdušila poljska postelja, na kateri lahko leže na hrbtu opazuješ nebo, mama pa je sklenila: "Največ je vredno družinsko povezovanje in iskanje pozitivnih misli." Prav temu, človekovi miselni naravnanosti, je namreč posvečenih veliko nalog na postajah. Tako s sprehodom med šumečimi lati naredimo veliko dobrega za telo in tudi za duha.

Otroci v labirintu izvejo marsikaj o naravi. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta