(FOTO) Priljubljeni Čajek v središču Maribora je prodan. Kaj bo ponujal novi lastnik? Sprememba tudi v Dželozi

Miha Dajčman Miha Dajčman
27.01.2022 06:15

Biljana Lenard je prodala nepremičnino, v kateri je bila več kot dve desetletji čajnica Čajek. Zadnja najemnica kultnega lokala bo odprla novo čajnico v nekdanji Dželozi. V lokalu v Slovenski ulici 4 bo še naprej pestro, novi lastnik Čajeka napoveduje obnovo, ustaljeni ponudbi pa bo dodal prodajo elektronskih cigaret in arom Belidim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po dobrih dvajsetih letih se čajnica Čajek s koncem februarja zapira, a le za dobre tri mesece, napoveduje novi lastnik nepremičnine.
Sašo Bizjak

Februarja lani smo pri zadnjem vhodu v čajnico Čajek sedeli in debatirali z lastnico lokala Biljano Lenard, ki je takrat že drugo leto zapored neuspešno prodajala ta kultni mariborski lokal. O Čajeku smo že leta 2000 v Večeru pisali, da je ta čajnica in prodajalna čajev v središču mesta nekaj posebnega, da so takšni tudi njeni gostje in da bi si takšnega prostora želelo vsako milijonsko mesto. Pohištvo v prostoru je skrbno izbrano, vzdušje je prijetno in toplo, zgornje in spodnje nadstropje povezujejo pravljične stopnice, lokal je imel vedno uglajene zaposlene in takšni so bili tudi obiskovalci. Lokal ni priljubljen le med domačini, vanj prav tako radi zahajajo tujci, tudi turistični vodiči z navdušenjem pokažejo na Čajek. Z marcem se čajnici obetajo spremembe.

Konec decembra lani je Lenardova, ki je upokojena dobri dve leti in pol, nepremičnino prodala mlademu celjskemu podjetniku Črtu Erjavcu. Ob naši lanski objavi je bila čajnica naprodaj za 420 tisoč evrov, novega lastnika, ki bi se približal tej vsoti, je Lenardova iskala skoraj tri leta. Lep čas je zdaj že nekdanja lastnica nepremičnine prodajo pogojevala tudi z nadaljevanjem zgodbe lokala, a tega, kot nam je zaupala, ni mogla početi v nedogled. "Zdaj, ko je čajnica že prodana, se ljudje oglašajo, da bi jo kupili in nadaljevali zgodbo, a da niso vedeli za prodajo. Zadnja leta tam nisem več delala, za mano je 30 let dela v gostinstvu, morala sem ukrepati. Ljudje, s katerimi sem v čajnici sodelovala v preteklosti, lokala žal niso mogli odkupiti. Decembra je prišlo do prodaje novemu lastniku," nam je dejala Biljana Lenard. In povezala nas je s kupcem.

Čajnica ostaja, dodatek bo vape shop

Črt Erjavec 
Osebni Arhiv

Kdo je novi lastnik nepremičnine, zgrajene leta 1860, v Slovenci ulici 4 in kakšne načrte ima? "Končnega načrta glede prostora še nimamo, zato o tem v tem trenutku težko govorim. Scenarijev je več, vsekakor pa se bomo trudili, da bi zadržali čim več duha in tudi ponudbe Čajeka, od čajev do odličnih tortic. Glede podobe še nismo odločeni, sodelovali bomo z več arhitekti. Preden se obsežno lotimo dela, bomo počakali, da se konča najemna pogodba trenutne najemnice, saj nočemo mešati energij," nam je dejal 38-letni Celjan Črt Erjavec, direktor podjetja Sigma Commerce, ki obstaja od leta 1990. V zadnjem času se večinoma ukvarjajo s prodajo vapov (elektronskih cigaret, op. p.) in proizvodnjo arom za te naprave, pod blagovno znamko Belidim.

Na Čajek je Erjavec v družbi partnerice pred meseci naletel prav zaradi iskanja prodajnega prostora za vape shop v Mariboru, po Sloveniji imajo trenutno devet trgovin. Kmalu po obisku Čajeka, ki ga je očaral, pa je izvedel, da je lokal naprodaj. "Lokal ima res posebno vzdušje, človeku takoj postane všeč," navrže Erjavec. Nato ga je obiskal večkrat in se naposled po posvetovanju s sodelavci odločil za investicijo v nepremičnino na tej izjemni lokaciji. "Res sem vesel, da smo mi tisti, ki bomo lahko nadaljevali to zgodbo," je poudaril podjetnik.

Čajek
Sašo Bizjak
Čajek
Sašo Bizjak

V Celju Erjavec s sodelavci pravkar odpira prvi bar in čajnico pod blagovno znamko Belidim in razmišljajo, da bi takšno zgodbo razvili tudi v Mariboru. "Ali bo v Mariboru tudi bar Belidim, še ne vem. Vem pa, da ima Čajek v Mariboru zgodbo in posebno klientelo, to pa se ne da bistveno spremeniti in tega niti nočemo. Skušali bomo prilagoditi zadevo, ohraniti bistvo čajnice, a dodati tudi svoje produkte. Seveda pa to ne bo le vape shop," pojasni Erjavec in napoveduje, da bodo po prevzemu lokala potrebovali vsaj tri mesece, da ga znova odprejo. "Obnova ne bo majhen zalogaj. Želimo si, da bi odprli čim prej, a treba je urediti številne stvari v stavbi in lokalu, ki so že dotrajane," napoveduje Erjavec. Poudarja, da nakup ni bil hipen: "Nismo tako bogati, da bi kupovali kar nekaj povprek, sem pa v nepremičninskem svetu zelo prisoten. Pomembno mi je, da bo prostor živel še naprej. Ne želimo biti tisti, ki so uničili duh tega lokala, zgodbo bi radi nadaljevali ali celo izboljšali. Razumem pa, da se spremembe ljudi dotaknejo in da je včasih potrebnega več časa, da nekatere stvari razumeš."

Lokal v Slovenski ulici v središču Maribora je kupil celjski podjetnik.
Sašo Bizjak

Dželoza bo Čajnica pri parku

V čajnici Čajek smo včeraj čaj pili z Julijo Šram Arsovski, zadnjo najemnico lokala, ki v Čajeku dela od leta 2011. Pogodbo za najem lokala je imela od lanskega do letošnjega aprila, a bo Čajek zapustila do konca februarja, saj bo novo čajnico odprla nekaj sto metrov proč, kjer je dobrih pet desetletij deloval bar ob parku, Dželoza.

Jurija Šram Arsovski dela v čajnici Čajek od leta 2011, od aprila je bila zadnja najemnica kultnega lokala.
Boris Vugrinec
Sašo Bizjak

Še en znani mariborski bar je lani dobil novega lastnika, vrata Dželoze so sicer zaprli kmalu po praznovanju 50-letnice delovanja (lokal je bil odprt leta 1969). Julija Šram Arsovski se je pred tedni povezala z novim lastnikom lokala, priprave na odprtje Čajnice od parku pa so že v polnem teku, nam je zaupala. V nekdanjo Dželozo bo skušala prenesti nekaj duha Čajeka, z njo se bo selil tudi kader iz Slovenske ulice, od stotih čajev, ki jih zdaj ponuja na Slovenski, jih bo pri parku ponujala vsaj osemdeset. "Delati v Čajeku je bil privilegij," pravi. "Upam, da bomo nekaj te domačnosti in topline znali ustvariti tudi na novi lokaciji." Želela si je ostati v Čajeku, a si nakupa ni mogla privoščiti. Prodajo Lenardove razume, seznanjena je tudi z nameni novega lastnika in mu želi vse najboljše.

Ulica heroja Tomšiča
Sašo Bizjak

"Ne le Čajek, tudi Dželoza je poseben lokal v mestu. Nekateri so tam preživeli svojo mladost, drugi so v njem zabijali čas, včasih so se tam zbirali kulturniki, dijaki so se nekoč v Dželozi skrivali pred profesorji, ti pa so jih šli iskati v bar," razlaga Julija Šram Arsovski, ki je nekoč mimo Dželoze raje naredila velik ovinek, zdaj pa ji postaja lokal vedno bolj všeč. Verjame, da v bližino promenade mariborskega Mestnega parka sodi umirjena čajnica, kakršna bo Čajnica pri parku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta