(FOTO) Salon VinDel: Maribor za en dan prestolnica okusov

Branka Bezjak Branka Bezjak
18.10.2023 14:46

Čez 500 okusov, vrhunskih vin, ki jih spremljajo izbrane delikatese, je mogoče v SNG Maribor pokušati še do 18. ure.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na dogodku se pokuša iz posebnega, ročno izdelanega kozarca Steklarne Rogaška. 
Sašo Bizjak

Iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev in tudi iz sosednjih držav so danes v Maribor svoja vina na pokušino pripeljali vinarji, ob njih pa se predstavljajo tudi ponudniki kulinaričnih dobrot. Na Salonu VinDel je tokrat v preddverjih dvoran in v Kazinski dvorani SNG Maribor čez 164 razstavnih pozicij, pri katerih lahko obiskovalci pokušajo vse sorte vin, penin, ob njih pa suhomesnate izdelke, sire, prleško in prekmursko gibanico, se spoznajo z izdelki iz lesa, izdelki Steklarne Rogaška. To podjetje je tudi izdelalo posebni degustacijski kozarec armonia, ki je ročno izdelan. Ima tudi inovativno ugreznjeno dno, ki poskrbi, da vino razvije svojo pravo aromo in to hitreje kot v običajnem kelihu. 

Bela, rdeča, oranžna vina, penine za vsak okus se najde. 
Sašo Bizjak

Dejan Baier, direktor zavoda SloVino, ki je glavni organizator dogodka, je zadovoljen, da so razstavna mesta zapolnjena, da je tako med obiskovalci in tudi med vinarji vse več mladih, "ki spoštljivo držijo kozarec, to je prihodnost te branže. Že veliko let sem v tem poslu in me res veseli, ko vidim, da je mladim pomembno, kaj je v kozarcu in kakšen je sam kozarec." Meni še, da moramo biti Slovenci na sploh ponosni, da imamo vina na tako visokem kakovostnem nivoju, nagrajevane vinarje, uveljavljene tudi v mednarodnem merilu: "Če smo nekoč ločevali vina na slaba in dobra, danes rečemo, da so dobri in boljši. V SloVinu se trudimo tudi s seminarji, izobraževanji za sommeliere prispevati k dvigu vinske kulture in pitja vina, kar mislim, da je že prav tako na visokem nivoju."

Dogodek je tudi priložnost za druženja, navezovanja stikov, mreženje. 
Sašo Bizjak

VinDel je predvsem promocijska prireditev, priložnost, da se tudi širša javnost seznani z najboljšim, kar premorejo vinarji. Ob robu sejemske prireditve, torej pokušinah na mizah, so organizatorji poskrbeli tudi za strokovna srečanja in vodene degustacije, srečali so se tudi slovenski sommelieri in vinske kraljice. "Po za vinarje najbolj napornem delu v letu, v vinogradu in kleti, je po eni strani nekoliko sproščujoče biti na takšnem dogodku, hkrati pa priložnost, da se predstaviš, podružiš z zvestimi kupci in ostalimi vinarji na enem mestu," je povedal Matej Markuš, vinar iz Malečnika, ki ima raznolik asortiman vin pod blagovno znamko Vina Oskar. Na Salonu VinDel se predstavlja že vsa leta, torej letos že 14. leto. "Menim, da je prav, da imamo v Mariboru, mestu najstarejše trte na svetu, takšen vinski dogodek in to na najvišjem nivoju," je še izpostavil.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta