(FOTO) Šolarji na Pohorju smučali in uživali z Juretom Koširjem

Jon Knez Jon Knez
18.02.2022 17:55

Sedmo leto na slovenskih smučiščih ozaveščajo četrtošolce o varnem smučanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli 2500 četrtošolcev je na smučiščih po Sloveniji ves teden spoznavalo osnove varnega smučanja.
Jon Knez

Na Mariborskem Pohorju se je včeraj sklenil projekt Šolar na smuči, ki so ga organizirali Smučarska zveza Slovenije, Zavod za šport Planica RS in Policija. Trajal je ves teden, vsak dan na različnih lokacijah. Kot glavni namen projekta, ki traja že sedmo leto, organizatorji izpostavljajo seznanitev otrok z alpskim smučanjem in tekom na smučeh, kar so počeli pretekli teden. "Poudarek je na varnem in kulturnem ravnanju na snežnih progah. Gre za akcijo vseslovenskega ozaveščanja otrok o smučanju. Vsako leto se je udeleži okoli tri tisoč četrtošolcev. Poleg veselja ob zabavnem druženju želimo izpostaviti tudi dejstvo, da je šport v trenutnih epidemioloških razmerah varen in priporočljiv, saj krepi imunski sistem," je povedal koordinator projekta Luka Vrančič s smučarske zveze.

Roman Šturm, eden od pobudnikov projekta, je poudaril, da je smučišče kot cestišče in se na njem odvija promet: "Prav je, da že pri prvih korakih otroci spoznajo mednarodna pravila vedenja. Dobijo tudi izvod stripa Mikija Mustra, v katerem so predstavljene osnove smučanja." Alojz Sladič z Generalne policijske uprave je povedal, da je glavni cilj varnost na smučiščih in da je ozaveščanje pri otrocih nekaj najpomembnejšega. "Sedmo leto si skupaj s soorganizatorji prizadevamo, da bi otroke, od katerih jih večina prvič stoji na smučeh, seznanili z okoljem, ki je lahko tudi nevarno. Statistika kaže, da je bilo letos na smučiščih že 97 nesreč, od tega 48 s hudimi poškodbami. Polovica poškodovancev je bila otrok. Gre predvsem za padce in zdrse, trki so redki. Glavni razlog za nesreče je slabo znanje smučanja, zato je pomembno otroke naučiti osnov varnih spustov po smučiščih," meni Sladič.

Jon Knez

Nekdanji vrhunski smučar Jure Košir je ambasador projekta od njegovega začetka. To, kot je povedal, počne z velikim veseljem, saj meni, da so mlade generacije premalo ozaveščene o samem smučanju. "Veseli me, da na sneg pridejo otroci, ki še niso spoznali alpskega smučanja. Zagotovimo jim učitelje, opremo in vozovnice. Posebej me radosti, da pridejo tudi otroci iz delov Slovenije, kjer smučanje ni ravno razširjeno in se tukaj spoznajo s tem lepim športom. Velika večina se jih v enem dnevu, četudi so začetniki, nauči osnov, se pravi drsenja in varnega ustavljanja. Otroci v teh letih so zelo učljivi in hitro usvojijo znanja," je veselje nad projektom opisal Košir, ki je v sklopu projekta ta teden bil vsak dan na drugem smučišču. "V sedmih letih smo se srečali z več kot 20 tisoč otroki. Uživajo tako oni kot mi. Se pa tukaj ne pogovarjamo o vrhunskem športu, temveč o tem, da želimo otroke naučiti osnov," je še povedal Košir.

Projekt Šolar na smuči na Pohorju (foto: Jon Knez)
Jon Knez

Gašper Plestenjak z zavoda za šport je pripomnil, da si želijo projekt nadgraditi: "Želimo širše zajetje otrok. Je pa to naloga odločevalcev, da prepoznajo namen projekta, ki je več kot samo športni. Želimo si več sredstev, da bi lahko v projekt vključili več otrok." Šolarje je pozdravil tudi vodja smučišč na Mariborskem Pohorju, Marko Rataj. Ta tovrstni projekt pozdravlja, saj se mu zdi pomembno, da zna čim več otrok smučati. V imenu ministrstva za notranje zadeve je smučarjem varno smuko zaželel državni sekretar Franc Kangler.

Predstavniki projekta Šolar na smuči
Jon Knez
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta