(FOTO) Turistična in ekološka kmetija Pri Baronu iz vasice Planica nad Framom ob bok Gostilni pri Lojzetu in restavraciji COB

Barbara Bradač
23.02.2021 10:45
Turistična in ekološka kmetija Pri Baronu je med prvimi pridobila nov znak zelene sheme slovenskega turizma Slovenia Green Cuisine
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razpršenost ponudbe jim na kmetiji sedaj omogoča preživetje. 
Andrej Petelinsek

Slovenija je letos, v tem težkem obdobju za gostinske ponudnike, Evropska gastronomska regija. V nacionalni program za razvoj trajnostnega turizma se je tudi zato pridružila gastronomija in prvi trije izbrani ponudniki so že prejeli nov znak Slovenia Green Cuisine. Prvi so nov znak pridobili Turistična in ekološka kmetija Pri Baronu, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono in restavracija COB.

"Na kmetiji se zavedamo ohranjanja okolja in odgovornosti do narave ter tega, kar bomo zapustili našim potomcem. Že od leta 1999 smo ekološko kmetija, sedaj smo naredili nadgradnjo. Ker če smo že ekološka kmetija, moramo tudi gostinski del usmerjati v to smer. Ni pa bilo to za nas preveč težko, saj že ves čas tudi tako živimo," je povedal gospodar kmetije Pri Baronu Boris Uranjek, ki je pred leti od očeta prevzel kmetijo z dolgo tradicijo in je motor inovativnega pristopa in dela na kmetiji. Posebnost kmetije Pri Baronu je permakulturni način kmetovanja.

Andrej Petelinšek

Na kmetiji Pri Baronu v vasici Planica nad Framom so bili med pionirji ekološkega kmetovanja v Slovenji, pridobljen imajo tudi certifikat evropske sheme kakovosti Ekološka pridelava. Pomembna prelomnica je bila lani julija, ko so pridobili mednarodni okoljski in trajnostni znak Zeleni ključ. Tak certifikat je tudi eden od pogojev, da so lahko pridobili znak Slovenija Green Cuisine. S podpisom Zaveze za trajnostno gastronomijo Slovenije so se zavezali k spoštovanju sedmih trajnostnih načel: avtentičnosti ponudbe, povezovanju z lokalnimi dobavitelji, usmerjenosti k naravi, delovanju s čim manj odpadki, uporabi neoporečne vode, odgovornosti do okolja in odgovornosti do zaposlenih. 

Osebni Arhiv

Naštejmo le nekaj pogojev, ki so jih morali Pri Baronu izpolniti: urejeno imajo zeleno parkirišče, varčujejo z vodo in vsako leto morajo dokazati zmanjšano porabo, v toaletah uporabljajo recikliran papir, zmanjšujejo uporabo plastične embalaže, uporabljajo ekološka čistila, vsako pomivalno korito ima nameščene lovilce maščobe, strežejo vodo iz pipe, varčujejo z energijo, ločujejo odpadke, tudi obiskovalce morajo ozaveščati o odgovornosti do okolja, predvsem pa morajo biti avtentični. Pri Baronu so samooskrbni pri zeliščih, sadju, zelenjavi, lesu, govejem mesu, delno tudi s svinjskim mesom, ostalo pa kupujejo od lokalnih ekoloških kmetov. Sami ustvarjajo zeliščne pripravke, mesne izdelke ali sladke marmelade, različne napitke ... Družina Uranjek svojo zgodbo piše že skoraj tri desetletja. Letos 1. maja bodo zabeležili ta jubilej, kako, pa je odvisno od epidemioloških razmer.

Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta