(FOTO) V Šentilju se že gradi večnamenska športna dvorana. Župan Štefan Žvab: Gre za največjo investicijo v zgodovini občine

02.09.2021 18:15
Župan Žvab napoveduje, da bo 1. septembra 2022 tam prvi brcnil žogo. Projekt je vreden 3,8 milijona evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sentilj - polaganje temeljnega kamna za novo vecnamensko sportno dvorano, z leve: direktor gradbenega podjetja SGP Kograd IGEM ZOD Boris Hribersek, Marijan Pojbic, poslanec v DZ, Stefan Zvab, zupan Sentilja in Mihelca Fajs, ravnateljica OŠ Rudolfa Maistra (foto: Tadej Regent)
Tadej Regent

V Šentilju, v neposredni bližini osnovne šole in vrtca, nogometnega igrišča in kulturnega doma, so danes položili temeljni kamen za večnamensko športno dvorano. Gradbena jama je že izkopana, dela že kak mesec potekajo in za začetek prihodnjega šolskega leta je predvideno, da si bodo učenci in učenke bližnje osnovne šole že tam podajali žogo. Njim bo dvorana prvenstveno namenjena za pouk športne vzgoje, pa tudi rekreativcem in profesionalnim športnikom, izvedbi različnih prireditev. V dobrem letu bo zrasla športna dvorana z dobrimi 2400 kvadratnimi metri površine. Investicija je vredna 3,8 milijona evrov, občina iz proračuna namenja milijon evrov, še za 2,2 milijona evrov so najeli dolgoročni kredit na 15 let, preostanek so nepovratna sredstva Eko sklada.

Telovadnica v šoli je mnogo premajhna 
Tadej Regent

Šentiljski župan Štefan Žvab bo bdel, da predvideni proračun za investicijo ne bo prekoračen pa tudi da se dela ne bi zavlekla. Za zdaj gre vse po načrtih. "Danes je velik dogodek. Veliko generacij krajevne skupnosti Šentilj in občanov je sanjalo o večnamenski športni dvorani. Danes lahko rečemo, da športna dvorana bo. To je za občino največja pridobitev. Je tudi največja investicija v zgodovini občine Šentilj," je ponosen Žvab. Opomnil je, da so Šentiljčani na državnem repu po zdravju, zato je prepričan, da se bodo vsa sredstva, ki jih vlagajo v razvoj športne infrastrukture, s tem pa v zdravje občanov, bogato povrnila.

"Vse pomisleke bomo ovrgli s tem, ko bo dvorana vsak dan zasedena." Prepričan je, da bo dvorana na 2500 kvadratnih metrih v treh etažah zadovoljila vse potrebe. "Se vidimo 1. septembra 2022 na otvoritvi, ko bo župan prvi brcnil žogo," je napovedal.

Tadej Regent

Objekt večinoma vkopan

Direktorja gradbenega podjetja SGP Kograd IGEM ZOD Borisa Hriberška skrbi le, da bi zaradi epidemije gradbišče obstalo. "​Trudili se bomo, da bo v predvidenem roku vse narejeno, če le ne bomo imeli posebnih epidemioloških omejitev. V preteklosti smo imeli težave z dobavami materiala, zaradi odsotnosti zaposlenih, ki so zboleli ali bili v karanteni," razloži Hriberšek. Dela že potekajo, najprej pa je treba pripraviti teren, ker je precej nagnjen. "Večina športne dvorane bo vkopana v zemljo, le 30 odstotkov bo vidne. Še kak mesec in pol bodo trajala pripravljalna dela, nato bomo začeli graditi," pojasni direktor.

Rekreativni in profesionalni športniki bodo tu imeli prostore za športno udejstvovanje in možnosti za izvedbo različnih športih tekmovanj na različnih ravneh. Dvorana bo visoka devet metrov, kar ustreza za igranje odbojke in badmintona. Primerna bo za različne športe, od košarke, futsala tudi rokometa.

Ob sončnem vremenu je najboljša telovadba na bližnjem igrišču na prostem.
Tadej Regent

Za športno vzgojo in prireditve

Športna dvorana bo prvenstveno namenjena učencem in učenkam bližnje osnovne šole, ki sedaj uporabljajo veliko in majhno šolsko telovadnico. Vpis v šolo narašča, vrtca v Ceršaku in Šentilju sta zasedena do zadnjega kotička. "Letos imamo vpisanih 18 učencev več kot lani, kar je skoraj za en razred. Kapacitete šolske telovadnice ne omogočajo več tako dobrih možnosti za vadbo. Telovadnica je še primerna, ampak večji in modernejši prostori bodo velik doprinos," pravi Mihelca Fajs, ravnateljica OŠ Rudolfa Maistra, ki jo letos obiskuje 405 učencev, še 196 pa je vrtčevskih otrok. Nekaj časa bodo učenci še prečkali cesto do športne dvorane, sčasoma pa je predvideno, da se dogradi nadzemna ali podzemna pokrita povezava do osnovne šole.

Športna dvorana bo tudi večnamenski prostor za šolske, kulturne in občinske prireditve, v njej bo prostora za 1200 sedežev. Stavba bo energijsko varčna, stroške vzdrževanja pa bodo skušali pokriti tudi z najemninami.

Osnovna šola Rudolfa Maistra v Šentilju
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta