(FOTO) Zagoreli odpadki v Surovini: Pri gašenju je sodelovalo 60 gasilcev

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.09.2023 13:18

V nedeljo zvečer je zagorelo v mariborskem podjetju Surovina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MOM

"Po prvih neuradnih podatkih je prišlo do samovžiga okrog 120 kubičnih metrov nenevarnih odpadkov, katere predelujemo v trdno gorivo," so sporočili iz podjetja, kjer so poudarili, da ni šlo za večji požar, kot so poročali nekateri mediji. Pojasnjujejo, da je bil požar v skladu z varnostnimi protokoli nemudoma detektiran, da je zagorelo ob 20.40 in je bil požar pogašen ob 21. uri, intervencija pa zaključena ob 23. uri. Dim se je sicer vil v velikem oblaku. Pri gašenju je sodelovalo 60 gasilcev Gasilske brigade Maribor in štirih prostovoljnih gasilskih društev (PGD Razvanje, PGD Brezje, PGD Pobrežje in PGD Dogoše). "Zagorelo je okrog 200 ton mešanih odpadkov, ki so bili pripravljeni za nadaljnjo predelavo. Takoj smo pričeli z gašenjem s cisternami, avtolestvami in delovnimi stroji podjetja Surovina. V roku ene ure smo požar omejili, nato smo prekopali odpadke, če bi, kje še tlelo, jih zalili in do polnoči zaključili. Na območju je bila do danes zjutraj postavljena požarna straža," pravi poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik.

V požaru ni bilo poškodovanih, prav tako ni bila povzročena večja materialna škoda, sporočajo iz podjetja. Na delu so tudi policisti, ki so si ogledali kraj požara in še zbirajo obvestila. Po nestrokovni oceni policistov je nastala škoda v višini 5000 evrov. Pogorišče si je ogledal tudi podžupan mariborske občine Samo Peter Medved.

Dva večja požara sta bila v zadnjih desetih letih in nekaj manjših. Marca 2020 so požar, ki je vzplamtel v nedeljo, gasili 32 ur, pri gašenju in prekopavanju smeti pa je poleg zaposlenih takrat sodelovalo kar 410 gasilcev. Julija 2013, zagorelo je pravtako v nedeljo, gasilci niso imeli lahkega dela, saj se je s požarom takrat v podjetju Gorenje Surovina spopadlo 200 gasilcev s 40 vozili, gost črn dim pa so opazili celo v Murski Soboti. 

Požar 2020
Andrej Petelinšek
Požar 2020
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta