Hrupa je manj, a še vedno zelo moti

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
18.02.2019 16:17

Predlagani so dodatni ukrepi, ki naj bi zmanjšali šum v stanovanju družine Rašković v Letonjevi ulici v Mariboru ob delovanju centralnega ogrevanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po obnovi toplotne podpostaje se je družini Rašković spremenilo življenje: med kurilno sezono je izpostavljena stalnemu zoprnemu brnenju.
Sašo Bizjak

V zadnjih nekaj letih so v bloku v Letonjevi 2 do 8 v Mariboru ogromno investirali: obnovili so fasado, obnovili in izolirali streho, izvedli rekonstrukcijo toplotne postaje, uredili hidravlično uravnoteženje sistema. Kljub temu vsaj en etažni lastnik nima nižjega zneska na položnici za ogrevanje kot pred tem - sicer najbrž zato, ugotavlja sam, ker je ob zagonu nove toplotne postaje razneslo ventil v njegovem stanovanju in ga še zdaj, kljub številnim urgencam, niso popravili, zato ne more regulirati toplote v stanovanju.
Dva druga etažna lastnika od obnove toplotne postaje opozarjata na šum ob delovanju centralnega ogrevanja. Najbolj se nad motečim šumom pritožuje družina Rašković iz Letonjeve 4, o čemer smo pred meseci že pisali. Kadar je zunanja temperatura okoli nič, šumenje sliši tudi sosed, ki živi nad njimi.

Odpravili 60 do 70 odstotkov hrupa

Doslej je bilo za odpravo šuma pri Raškovićevih izvedenih več različnih ukrepov, je etažnim lastnikom na zboru etažnih lastnikov Letonjeve 2 do 8 v Mariboru pred dnevi pojasnjeval Marko Pirš iz Energoconsultinga (tam se ukvarjajo s tem problemom, ki je sicer nastal ob obnovi toplotne postaje, ki jo je po predlogu projektanta izvedel drugi izvajalec). Zamenjana je bila črpalka - najprej je bila vgrajena druga, enaka, nato pa še povsem novi tip črpalke. Izolirali so tudi cevi v stanovanju družine Rašković in v kletnih prostorih na novo pritrdili cevi na nosilce. Pirš ocenjuje, da je situacija že bistveno boljša, kot je bila, saj da se je "eliminiralo 60 do 70 odstotkov hrupa; kar je ostalo, so turbulence v ceveh zaradi še neurejenih pretokov," je dejal.

Na strošek izvajalca

Energoconsulting je etažnim lastnikom na zboru predlagal še dodatne ukrepe, s katerimi bi se, računajo, zmanjšal šum pri Raškovićevih. Etažni lastniki so menili, da naj se ti izvajajo postopoma, vmes pa naj se sproti preveri, kako je pri Raškovićevih.
Najprej naj se - ker je precej nosilcev, na katerih so obešene cevi v kleti, popustilo - uredi oziroma popravi to, je predlagal Pirš. Etažni lastniki so se strinjali, vendar vztrajali, da upravnik Staninvest poskrbi, da bo to strošek izvajalca, ki je izvedel obnovo toplotne postaje in mora vzpostaviti prvotno stanje.
Pri Energoconsultingu so tudi predlagali zamenjavo nekaterih ventilov na razvodih posameznih vej, ki da so bili v projektu predimenzionirani - tudi to so etažni lastniki podprli, vendar zahtevali, da se to izvede na račun projektanta ali pa izvajalca projekta obnove toplotne postaje v okviru reklamacije oziroma garancije, in pa tudi vgradnjo regulacijskih elementov v stanovanjih, ki bi dodatno urejali pretok vode in bi pomenili tudi energetsko varčevanje - o tem se bodo etažni lastniki še odločali. Slišati pa je bilo tudi predlog, da bi pregledali stanje v vseh stanovanjih in da bi izvedli uradne meritve hrupa v stanovanju družine Rašković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta