Imenovanje Darka Frasa razburja Šentiljčane

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
13.12.2019 16:51

Svetniki so za vršilca dolžnosti novega Javnega komunalnega podjetja Šentilj imenovali pogojno obsojenega Darka Frasa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štefan Žvab je svetnikom pojasnjeval, da je Frasovo vodenje javnega podjetja le začasna in najbolj praktična ureditev.
Andrej Petelinšek

V občini Šentilj razburja dogajanje okoli novega Javnega komunalnega podjetja Šentilj, na kratko imenovanega Koš. Za vršilca dolžnosti Koša je bil namreč imenovan Darko Fras, nekdanji župan občine Sveta Trojica, ki je pogojno obsojen zaradi zlorabe položaja v postopku javnega naročanja, sicer pa v Mariboru poznan tudi kot eden od direktorjev mestne uprave pri prejšnjem županu Andreju Fištravcu.

Boris Bezjak: "Pripravil si je delovno mesto"

V Šentilju ustanavljajo komunalno podjetje, ki bo primarno vzdrževalo občinske javne poti in urejalo ter čistilo javne površine, ker letno za tovrstne storitve zunanjim izvajalcem - tako piše v poslovnem načrtu - občina odšteje pol milijona evrov in ker obseg nekaterih del presega zmožnosti režijskega obrata. Ustanovitveni kapital, ki ga prispeva občina, je 50.000 evrov, Koš pa naj bi ponujal za do 20 odstotkov cenejše storitve in tako za občino opravil več dela za isti denar. Poslovni načrt, odlok in drugo gradivo za ustanovitev novega javnega podjetja je pripravil Fras, ki bo, vsaj v začetni fazi, podjetje tudi vodil.

Seje občinskega sveta se je udeležilo tudi nekaj nezadovoljnih občanov.
Andrej Petelinšek

Darko Fras: "To so natolcevanja"

Župan Štefan Žvab je na seji pojasnil, da je to začasna, največ trimesečna ureditev, v kateri bo Fras poskrbel za registracijo podjetja, njegove osnovne akte in izpeljavo razpisa za direktorja. "To so pravne stvari, zato smo želeli, da je na tem mestu pravnik, ki ima določene izkušnje, zato smo predlagali osebo, ki ima največ informacij in predstavlja neko kontinuiteto," je pojasnjeval župan. Bezjak pa je opozoril, da ima Fras kot vršilec dolžnosti polna pooblastila in lahko z morebitnim podpisom dolgoročnih pogodb, zaposlitvami ter nabavo osnovnih sredstev postavi temelj podjetja ter zaveže roke rednemu direktorju.

Darko Fras: "Šokiran in presenečen sem nad natolcevanji in poskusi diskreditacije."
Simona Božič

​Pogojno obsojen zaradi šolskih prevozov​

​Fras načeloma ne bo podpisoval nobenih pogodb, bo pa zaposlil, kot je zapisano v poslovnem načrtu, tri ljudi, nad vsem pa bo v vsakem primeru bdel nadzorni odbor, je še pojasnil. Po njegovih besedah je običajno, da se v novoustanovljenih javnih podjetjih najprej imenuje vršilec dolžnosti, da je to funkcijo prevzel sam, se mu ne zdi nehigienično. Zavrača tudi navedbe, da se je z vedejevstvom izognil predložitvi potrdila o nekaznovanosti. To mora namreč predložiti tudi kot vršilec dolžnosti, in kot navaja, ga tudi je. Bil je resda obsojen na pet mesecev pogojne zaporne kazni, vendar ne za kaznivo dejanje, ki je ovira za zaposlitev v gospodarski družbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta