Iz njihovih vrst tudi Marko Naberšnik

ANIK
02.12.2018 07:02

V začetku tedna že 13. klubska revija kratkega filma članov Film in video kluba Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtorji 13. klubske filmske revije 
Joško Pernat

Dvoranica JSKD v Karanteni, ki se je v začetku tega tedna spremenila v kino dvorano, je bila zasedena do zadnjega sedeža. Gostila je že 13. klubsko revijo kratkega filma članov Film in video kluba Maribor.
Začetki organiziranega ljubiteljskega filmskega ustvarjanja v Mariboru segajo v leto 1970. Zaradi izjemno uspešnega in aktivnega delovanja je klub leta 1979 prejel od svetovnega združenja UNICA zlato plaketo kot najboljši klub v tedanji Jugoslaviji. Bil je tudi organizator 13 mednarodnih filmskih festivalov v mestu ob Dravi, kar pa je v zadnjih letih, predvsem iz finančnih razlogov, povsem zamrlo. Še vedno nekateri člani uspešno sodelujejo na mednarodnih filmskih festivalih nekomercialnega filma, kjer velja izpostaviti že vsa leta najbolj ustvarjalnega člana Francija Kopiča, ki je v teh dneh prejel že 713. mednarodno nagrado na profesionalnem filmskem festivalu v Hollywoodu. Radi se pohvalijo, da je iz mariborskega kluba izšel tudi eden odličnih slovenskih režiserjev in scenaristov Marko Naberšnik.
Člani so navkljub staranju članstva ustvarjalni, v klubu pa se dobivajo prav vsak ponedeljek. V klubu sta tudi dva izjemna filmarja iz sosednje Avstrije. Kot nadomestilo za festivale organizirajo spomladansko in jesensko klubsko revijo, kjer se predstavijo širšemu občinstvu s kratkometražnimi filmi različnih žanrov. Na 13. klubski reviji je sodelovalo 14 avtorjev, od tega štiri ženske (Rudi in Jožica Kal, Vera Kumperščak, Janko Šneider, Arnulf Kröll, Verica Matvoz, Ivan Šiker, Ivan Mati, Günther Simmerl, Franc Kopič, Valter Kvar, Božidar Kunstelj, Franjo Lavrenčič in Anita Kirbiš). Po naključju so se vsi predstavili z dokumentarnimi filmi. (anik)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta