Iz Štajerca: Gasilec pirotehnik, ki se je spopadal tudi smrtno nevarnimi nalogami

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
18.06.2020 06:00

Oskar Neuvirt ni poznan obraz le v svojem Malečniku pri Mariboru, ampak tudi širše. Gasilec pirotehnik v pokoju dolgčasa ne pozna. Je pisec aforizmov, sedaj aktiven kot lokalni vodnik po kraju in njegovih znamenitostih. Še vedno predava tudi o požarni varnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oskar Neuvirt pod staro lipo z vnukom Lukasom in vnukinjama Leilo in Nio
Osebni arhiv

Po končani kovinarski šoli v Mariboru je najprej delal šest let v Avtoobnovi, potem pa se mu je ponudila priložnost, da se zaposli v Gasilski brigadi v Mariboru. "Leta 1978 so me napotili na šolanje za gasilca v Ljubljano, po letu dni sem odšel v Beograd na enoletno šolanje za pirotehnika. Ko sem se vrnil, sem delal kot gasilec pirotehnik. Prilezel sem do vodje oddelka, skrbel za film in fotografijo, predaval požarno varnost …" Kot gasilec in pirotehnik se je spopadal z zahtevnimi nalogami, tudi takimi, pri katerih bi lahko izgubil življenje, sedaj je že dvanajst let upokojen. "Na srečo nikoli nisem staknil omembe vredne poškodbe," z zadovoljstvom pove Neuvirt, ki je po osamosvojitvi Slovenije postal vodja regijske enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. "Pirotehnik mora biti strokovno podkovan, krasiti ga morata zbranost in umirjenost, poslušati mora nasvete starejših kolegov," opiše.

Malečnik ima kup znamenitosti

65-letni Neuvirt živi na Gorci v Malečniku, na lepi razgledni točki v krajevni skupnosti Malečnik Ruperče, ki ima devet zaselkov. "Ob sodelovanju lastnika Motela in picerije Črni Baron Marjana Vidoviča sem se začel ukvarjati s pohodi in pohodnikom razkrivam zgodovinske znamenitosti in lepote naših krajev. Naj naštejem le nekatere, ki so vredne ogleda: župnijska cerkev sv. Petra, Marijina cerkev na Gorci, tri naravne vrednote, Knezarjeva lipa v Grušovi, ki je stara več kot 500 let, smreka na Vodolah, ki je visoka 45 metrov, in ogromen beli topol v Celestrini. Pred vsakim od dreves sem poskrbel za postavitev tabel z osnovnimi podatki, ki jih je pomagala financirati občina. Pohodniki so navdušeni nad razgledom na Pesniško in Dravsko dolino. Radi se ustavijo v idilični Grušovski dolini pa na vinski cesti, kjer na kmetijah poskušajo razne dobrote in vrhunsko vinsko kapljico."

Oskar Neuvirt rad prenaša znanje in izkušnje na mlade.
Osebni arhiv

Politika ga ne zanima

V posebnem spominu je Neuvirtu ostala lanska prireditev v Semiču, na kateri je bil med nastopajočimi. "Dvorana je bila polna, v prvi vrsti je sedel tedanji predsednik vlade Marjan Šarec, s katerim se poznava. Ko sem prebral nekaj aforizmov in hudomušnih pesmi, sem mu zastavil vprašanje, ali ve, katera igralka je najboljša na svetu?" Malo je pomislil, nato pa dejal, da Milena Zupančič. "Žal odgovor ni pravilen," sem mu odvrnil. "Najboljša igralka na svetu je moja žena Silva, ki je dobila Oskarja že ob poroki," in v dvorani se je razlegel val smeha.

Gasilstvo je zaznamovalo življenje Oskarja Neuvirta.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta