Izjemna drevesa Mestnega parka: Omorika z vejami ščiti svoje korenine

ŠTR
14.06.2020 05:00

Iglavca iz družine borovk poznamo tudi pod imenom Pančićeva smreka, ki je dobila ime po srbskem zdravniku in botaniku Josifu Pančiću (1814-1888). Do tedaj v stroki neznanega iglavca je našel leta 1877 na planini Tari, ga podrobno preučil in opisal. Omorika je ena od 102 rastlinskih vrst, ki jih je odkril ta neumorni raziskovalec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Omorika pri igralih Mestnega parka
Borut Ambrožič

To drevo predstavljamo kot zadnje iz knjige Vodnik po izjemnih drevesih v mestnih parkih Maribora, ki jo je izdalo Hortikulturno društvo Maribor. Omorika je enodomna in vetrocvetna rastlina. Razmnožuje se s krilatimi semeni. Najbolje uspeva na humoznih, vlažnih tleh. Doseže višino od 15 do 30 metrov, izjemoma tudi do 50 metrov, v širino pa od dva do štiri metre. Ima pokončno piramidasto obliko s kratkimi vejami, ki so pri vrhu obrnjene navzgor, v spodnjem delu pa povešene prav do tal. Deblo je ravno, z lubjem, ki je temno rjave barve. Sploščene iglice so na vrhu zelene, na spodnji strani pa belo srebrne barve in dosežejo od 10 do 20 milimetrov. Mladi stranski poganjki so rdečkaste barve, prekriti pa so s črnimi dlačicami. Storži so jajčaste oblike, vijolične do črne barve. Dozorijo v oktobru in novembru.
Samonikla je na Balkanu, kjer je bila tudi odkrita. Razširila pa se je tudi v deželah z zmernim podnebjem, na Češkem, Danskem in Škotskem. V Sloveniji lahko najdemo velik nasad omorike tudi na območju Postojne, na jugovzhodnem pobočju hriba Počivalnik. V mariborskem Mestnem parku jih lahko najdemo ob otroških igralih, kjer so bile posajene v okviru 100-letnice olimpionika Leona Štuklja, ter med med najstarejšim kostanjevim drevoredom in promenado, na desni strani proti Trem ribnikom.

Iglice in storži omorike
Borut Ambrožič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta