Izjemna drevesa Mestnega parka: Rdeči bor simbol resnice

ŠTR
24.05.2020 06:00

Tokrat predstavljamo rdeči bor (Pinus sylvestris), ki ga je Hortikulturno društvo Maribor prav tako zajelo v Vodniku po izjemnih drevesih v mestnih parkih Maribora, s čimer so želeli opozoriti javnost o poznavanju in varovanju zelenih urbanih delov mesta Maribor. Rdeči bor je iglavec, ki dobro prenaša ekstremne razmere tudi v urbanih delih. Gozdarska stroka ga uvršča med tako imenovane pionirske vrste, ki se pojavljajo na uničenih, poškodovanih in degradiranih območjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeči bori v Mestnem parku Maribor
Borut Ambrožič

Glavna korenina se neprestano razvija in doseže globino preko dva metra, iz nje pa se izraščajo močne stranske korenine. Dobro prenaša tudi sušo, sončno pripeko in zmrzal. Ustrezajo mu sončne lege in kisla tla, uspeva pa tudi na suhih bazičnih tleh. Po podatkih iz arhiva društva je bil del parka, kjer je svoje mesto našla tudi skupina rdečih borov, urejen med letoma 1895 do 1898. "Načrtovalci mariborskega Mestnega parka so pri njegovi zasnovi najbrž imeli v mislih tudi te njegove lastnosti in so mu zato namenili tudi mesto v našem parku," dodaja Karin Bejo, članica društva, sicer zadolžena za vzdrževanje javnih zelenih parkovnih površin pri podjetju Snaga.

Iglice in cvetovi rdečega bora
Borut Ambrožič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta