Kaj lahko občine naredijo za zajezitev okužb s koronavirusom? Mariborska je za necepljene zaposlene odredila testiranje vsakih 48 ur

Zbrali smo nekaj odzivov županov iz vzhodnega dela države, potem ko so od NIJZ prejeli poziv k skupnemu ukrepanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vedno več je ponarejenih PCT-potrdil, ki jih ljudje zlorabljajo v trgovinah, gostinskih obratih in navsezadnje tudi v zdravstvenih ustanovah, opozarjajo župani. Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

Slovenski župani so pred dnevi od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prejeli poziv k skupnemu ukrepanju za zamejitev okužb z novim koronavirusom. "Ugotavljamo, da je v zadnjih dneh izrazito poraslo število zbolelih za covidom-19 v večini slovenskih občin. Zato menimo, da moramo združiti moči in usmeriti skupne napore k omejitvi širjenja virusa v vašem okolju," piše v dopisu, pod katerega so se podpisali direktor NIJZ Milan Krek, zdravstveni minister Janez Poklukar, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin.

Pozivu so priložili nabor ukrepov, ki jih lahko lokalne skupnosti uporabijo ob večji ogroženosti za širjenje okužbe - odprtje čim več cepilnih mest, strog nadzor nad upoštevanjem pogoja PCT v institucijah in delovnih organizacijah, dosledno nošenje mask ... In kakšen je odziv nekaterih županov iz vzhodnega dela države?

Občina Maribor: Za necepljene zaposlene testiranje vsakih 48 ur

Na mariborski občini so odgovorili, da se je župan Saša Arsenovič udeležil izredne skupščine Združenja mestnih občin Slovenije, na kateri so se odločili, da se prebivalce mest pozove, naj v čim večji meri izkoristijo brezplačno cepljenje proti covidu-19 in prispevajo k zamejitvi epidemije, vlado pa so pozvali k razmisleku o uvedbi pogoja PC. "Odpovedali smo martinovanje. Če bi imeli 90-odstotno precepljenost, to ne bi bilo treba. Zdaj pa vsak dan govorimo o mrtvih. Mi nimamo možnosti, kot jih imajo v Nemčiji, kjer je Berlin sprejel pogoj PC. Če pa bi to možnost imeli, bi verjetno jaz bil prvi, ki bi tako odločitev za zavarovanje zdravja svojih someščanov sprejel. Cepiv je na voljo dovolj, ne razumem, zakaj ljudje ne verjamejo ne medicini ne znanosti. Skrajni čas je, da se cepimo," je poudaril Arsenovič.

Če bi imeli 90-odstotno precepljenost, v Mariboru ne bi bilo treba odpovedati martinovanja, je poudaril župan Saša Arsenovič. Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

V mestni upravi od 8. novembra delno poteka delo na domu, sprva je to veljalo za 130 zaposlenih od okrog 330. A v tem tednu so sklep za delo od doma preklicali okrog tridesetim zaposlenim, neuradno večinoma necepljenim, za katere od tega tedna velja obvezno testiranje vsakih 48 ur v Zdravstvenem domu Maribor. Slišati je, da naj bi jih vodstvo občine s tem ukrepom želelo spodbuditi k cepljenju, uradni odgovor pa se glasi, da lahko MOM predvsem na tak način zagotovi varno delovno okolje za vse prisotne zaposlene. Pri samotestiranju na delovnem mestu so namreč zaznali, da se to ni izvajalo skladno s predpisano metodologijo. Na mariborski občini pogoj PC sicer izpolnjuje okrog 200 zaposlenih, 105 zaposlenih ga nima, za preostale pa nimajo podatkov.

Pomurje: Politika naj se ne vmešava v stroko

Na dopis NIJZ se niso odzvali na Občini Rogašovci. Kot so sporočili iz tamkajšnje občinske uprave, pa se strinjajo s tem, da bi morali vsi župani občane pozvati k upoštevanju ukrepov in se cepiti. Občinska uprava je precepljena 84-odstotno, sami so k upoštevanju ukrepov pozvali v občinskem informatorju. Prav tako so odpovedali vse prireditve v občini, tudi že postavitev božične jelke na trgu. "Država oziroma stroka bi morala urediti odloke, ki se nenehno spreminjajo, saj ljudje ne vedo več, kaj velja in kaj ne. Menimo, da naj se politika v stroko ne vmešava," še pojasnjujejo.

Nasprotno je storila Občina Gornja Radgona, saj se je na dopis odzvala. "Praksa v času epidemije je pokazala, da s skupnim pristopom preprečujemo in obvladujemo okužbe z nalezljivo boleznijo," so pojasnili odločitev. Do nadaljnjega so odpovedali vse javne prireditve. Rešitve za upoštevanje ukrepov vidijo med drugim v večji informiranosti lokalnega prebivalstva ter zaupanju v znanost in stroko, v možnosti dela od doma, predvsem pa v strpnosti do ranljivih skupin in starejših.

Celjsko: Ključnega pomena je odgovornost

Župan občine Vojnik Branko Petre je izpostavil, kako pomembno je ozaveščanje o cepljenju, še posebno na lokalnem nivoju. "Ljudje vedno poznamo svoje pravice, dolžnosti pa ne. Ljudem je v resnici vseeno, kaj se omejuje, dokler ne pride do njihove svobode. Zavedati pa se je treba, da je odgovornost ključnega pomena, da zaščitimo sebe in druge ter da se vse skupaj čim prej konča," je poudaril. Pojasnjevanje, upoštevanje znanstvenih dokazov in, najpomembnejše, osebni zgled so mirna in legitimna sredstva, s katerimi bi se dala izboljšati situacija in bi se izkoreninil strah, je dodal. Petre je opozoril tudi na pereči problem, ki se zadnje čase pojavlja po celi državi. Vedno več je namreč ponarejenih PCT-potrdil, ki jih ljudje zlorabljajo v trgovinah, gostinskih obratih in navsezadnje tudi v zdravstvenih ustanovah, kar je najbolj skrb vzbujajoče. "Tovrstno početje je neodgovorno, nevarno in egoistično," je zaključil.

Za zaposlene na Mestni občini Maribor, ki niso cepljeni ali prebolevniki, od tega tedna velja obvezno testiranje vsakih 48 ur v zdravstvenem domu.

Andrej Petelinšek

Tudi Občina Šentjur je pozvala k odgovornemu in samozaščitnemu ravnanju. "Maske, razdalja, zračenje, PCT, napotkov ni več treba ponavljati. Naša skupnost je tesno povezana in socialni stiki so nekaj, kar smo v času zaprtja izjemno pogrešali. Poskrbimo za to, da bo naš vsakdan nemoteno tekel dalje. Bolezen ne izbira in je lahko zelo kruta. Jemljimo to z vso resnostjo in upoštevajmo ukrepe, s katerimi lahko omogočimo izboljšanje epidemiološke slike in obdržimo vse nujne socialne, gospodarske, trgovske stike, ki so se po dolgih mesecih pred poletjem končno vrnili v normalo," so zapisali.

Koroška: Treba je zaupati stroki

Vuzeniški župan Franjo Golob pravi, da se že leto in pol na različne načine trudijo za omejitev epidemije: "Še posebno zadnje obdobje občane vzpodbujamo, naj se držijo predlaganih ukrepov in naj se cepijo. Nisem zdravstveni strokovnjak, treba je zaupati stroki. Je pa za aktualno situacijo glede odklanjanja cepljenja veliko krivo družbeno omrežje, kjer je lahko vsak 'strokovnjak' in se na vse spozna." Doda še, da razmišljajo o tem, da bi za javne uslužbence, zaposlene na občini in v občinskih javnih zavodih, predlagali delo od doma. In tudi če se situacija izboljša, bodo vsem organizatorjem vsaj do konca letošnjega leta predlagali odpoved vseh prireditev.

Župan občine Mežica Dušan Krebel pravi, da ne glede na dopis ministra za zdravje, ki ga ocenjuje za dobronamernega, že vse leto aktivno spremljajo aktivnosti za zajezitev covida-19 v lokalnem okolju. "Ko smo prejšnji teden zaznali, da se želi večje število ljudi cepiti, sem direktorju ZD Ravne predlagal dodatne termine cepljenja. V organizacijo cepljenja v občini se vključujejo tudi prostovoljci civilne zaščite, zato da je čim manj zastojev in čakalnih vrst. Na zaposlene v občinski upravi in javnih zavodih kot tudi na občane apeliramo, naj spoštujejo vse predpise in pogoje za zajezitev epidemije."

Bojan Borovnik, župan občine Mislinja, pravi, da se trudijo z obveščanjem občanov, omogočili so tudi dodatne termine cepljenja proti covidu-19 in jih objavili na občinski spletni strani. "Lahko vzpodbujamo k cepljenju, nikogar pa ne moremo prepričati, naj se cepi. Občanom ga priporočamo in jih pozivamo k izvajanju oziroma upoštevanju pogoja PCT. Tudi vse prireditve smo prestavili na kasnejši datum. Kaj več težko naredimo."

Podravje: Upoštevajte ukrepe za zajezitev okužbe

Po besedah ptujske županje Nuške Gajšek na občini že od začetka epidemije poskušajo občanom zagotoviti dostop do relevantnih informacij, zato vseskozi na svoji spletni strani objavljajo informacije o možnih preventivnih ukrepih za omejitev širjenja virusa in bolezni covid-19. "Že pred pozivom smo tudi izvajali usklajevalne sestanke z vsemi deležniki, ki so omenjeni v dopisu. Občanom svetujemo, naj upoštevajo ukrepe za zajezitev okužbe, v občinski upravi pa delujemo skladno s sprejetimi ukrepi in upoštevaje vse pogoje - tako zaposleni kot stranke, ki prihajajo v hišo," še pravi Gajškova.

Veliko občin je v novembru odpovedalo prireditve. Kako bo decembra? Foto: Niko Časar/Vestnik

Niko Časar/vestnik

Ormoški župan Danijel Vrbnjak pojasnjuje, da so, kot pri vseh dosedanjih valih epidemije, že sklicali posebno skupino: "Tako da smo že aktivno pristopili. Seveda pa se bomo tudi odzvali na pobudo za skupni sestanek, na katerem lahko skupaj ugotovimo, kaj bi v občini še lahko storili. Sicer pa smo predčasno, že pred odločitvijo vlade, odpovedali še vse občinske prireditve v novembru ter pozvali druge organizatorje, naj storijo enako. Glede na potek epidemije bo morda nujno treba sprejeti še kakšne ukrepe. A vseeno upamo, da bomo toliko zreli, da to ne bo potrebno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta