Kako je bil videti Dan za dvojnika: 12 podjetij, 12 brezposelnih za en dan na delovnih mestih in snemalna ekipa

Ana Lah Ana Lah
03.02.2022 18:00

Brezposelni so imeli v okviru dogodka Dan za dvojnika priložnost preživeti dan kot dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki si ga želijo, ali v podjetju, kjer se želijo zaposliti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mlada dvojnica Tia Šinko je opazovala mentorico Danijelo Cehtl med delom​. 

Andrej Petelinšek

Dogodek se izvaja v okviru projekta Dostojno delo za vse, ki ga v nekaj več kot osemdesetih odstotkih sofinancira Norveška v okviru programa Socialni dialog - Dostojno delo, sofinancerji pa so Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ), Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) in Norveška organizacija za delo. Celoten projekt je vreden 105.070 evrov, potekal bo do avgusta letos, izvedene pa bodo še aktivnosti usposabljanj na temo dostojnega dela.

Dvojnike poiskali svetovalci

Danes in jutri je Dan za dvojnika potekal drugič, oktobra lani je na dogodku sodelovalo sedem podjetij in sedem brezposelnih. Letos sodeluje dvanajst podjetij in dvanajst brezposelnih. Na mariborskem območju so se priključila tri podjetja za delovno mesto frizerja, kuharja in pomočnika vzgojitelja. Zanimalo nas je, zakaj tako malo. "Omejili smo se iz organizacijskih razlogov, saj smo želeli iskati podjetja med člani naše zbornice, želeli smo, da so podjetja razporejena po celi Sloveniji. Želeli smo tudi, da lahko do vseh podjetij pride snemalna ekipa," je povedala vodja projekta na OZS Maja Rigač in dodala, da v prihodnjih letih pričakujejo povečanje nabora podjetij. Kot so povedali v mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje, je bil interes podjetij in brezposelnih zelo velik, a so bile kapacitete omejene. Dvojnike so tako na podlagi ustreznosti izbrali svetovalci na zavodu, pogoj pa je bila tudi pripravljenost za snemanje.

Glede na to, da gre za ozaveščanje o dostojnem delu, smo Rigačevo vprašali, kako sama razume ta pojem. Odgovorila je, da je to delo z dostojnim plačilom. Po pregledu nabora del z mariborskega konca je sicer videti, da gre za slabše plačane poklice, zato smo jo prosili za konkretnejši odgovor. "Delodajalci sami odločajo glede plačila v dogovoru z delavcem," je odgovorila. Je pa bila pri tem vprašanju konkretnejša Mirjana Zgaga iz mariborske območne službe ZRSZ, ki je razložila, da mora biti plačilo tolikšno, da ob preživetju zagotavlja tudi kvalitetno življenje. Zgaga je še opozorila na problematiko prekarnega dela in dostojnih delovnih razmer (plačane nadure, varnost pri delu, urejen delovnik, varnost zaposlitve).

Andrej Petelinsek

Rada bi bila frizerka

Obiskali smo Frizerstvo Škarica v središču Maribora, kjer je mlada dvojnica Tia Šinko opazovala mentorico Danijelo Cehtl med delom. Tia Šinko, ki bi rada delala kot frizerka, je povedala, da te izkušnje ne more doživeti vsak, zato je bila vesela povabila zavoda za zaposlovanje. Njena mentorica Danijela Cehtl je ob tem dejala, da rada predaja znanje, prav tako se na tak način najbolje vidita želja in interes. Šinkovi je pokazala, kako je treba sprejeti stranko in kaj zajema frizerjevo delo. Direktor Smiljan Škarica sodelovanje pri takšnem projektu vidi kot družbeno odgovornost. Meni, da bi vpogled v delo morali ponuditi tudi drugi delodajalci. Pa delovne razmere v frizerskem salonu Škarica? Po poskusni dobi nove sodelavce zaposlujejo za nedoločen čas, pravi direktor. Plača je minimalna, a z možnostjo stimulacije.

Kot so dejali na zavodu za zaposlovanje, cilj dogodka ni zaposlitev brezposelnega pri sodelujočem delodajalcu, temveč priložnost spoznati delo. A kljub temu smo Škarico vprašali, ali razmišlja o zaposlitvi mlade dvojnice. To je prehitro reči po nekaj urah, zaposlovanje pa je odvisno tudi od tega, ali podjetje to zmore, je odgovoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta