Kako kot ustvarjalec uspeti v Sloveniji in tujini

Klemen Polanec Klemen Polanec
18.10.2019 17:32

Kako kot majhen ustvarjalec uspeti v kreativni industriji in kako svoje izdelke prodati tujemu trgu? Rast kreativne industrije je v Veliki Britaniji dvakrat večja od gospodarske rasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naj vas ne bo strah neuspehov, so slišali mladi kreativci.
Igor Napast

Kako z rokodelskimi praksami narediti preboj iz kreativne ideje v poslovno? Kakšne vrste javnih in zasebnih finančnih podpor obstajajo pri nas za spodbujanje razvoja novih rokodelskih produktov ali nadgradnjo že obstoječih? Kakšne možnosti imajo ustvarjalci za povezovanje s podjetji iz Velike Britanije? To je samo nekaj vprašanj, na katera so skušali odgovoriti predavatelji in udeleženci izobraževanja Poslovne priložnosti za male proizvajalce, ki je potekalo v sklopu Kreativnega pospeševalnika, katerega glavni namen je pridobivanje poslovnih veščin za kreativce. Dogodek je organiziral Center za kreativnost v sodelovanju z British Councilom, Britanskim veleposlaništvom in Britansko-slovensko gospodarsko zbornico, primarno za posameznike, ki se ukvarjajo z ročno izdelanimi produkti.

Kreativna industrija ima vpliv na gospodarsko rast

"V Združenem kraljestvu je kreativna industrija zelo razvita, zaradi česar ima zelo velik vpliv na gospodarsko rast. To je panoga, ki ustvari več kot 100 milijard funtov letno. Rast kreativne industrije pa je dvakrat večja od gospodarske rasti. Zato včasih, ko se nam zdi, da je naš prispevek minimalen, da kot kreativna industrija nimamo učinka na gospodarsko rast, lahko vidimo, da se to z nekim pravim okvirom in pravimi spodbudami da narediti. Danes je ta prvi korak, da to skupaj naredimo," je v uvodnem nagovoru zbrane spodbudil Dragan Barbutovski, direktor British Councila v Sloveniji. Zato so se pri ustvarjanju dogodka odločili za pokritje zelo specifične teme, povezave med kreativnostjo in poslovno idejo. Svoja znanja sta z udeleženci delila Caroline Jackman in Andy Hunt Vodopivec. Jackmanova je vodja razvoja talentov agencije Crafts Council, ki se ukvarja s sodobno obrtjo in rokodelstvom v Združenem kraljestvu, pri katerem je zadolžena za programe za poslovni razvoj in začetek kariere rokodelcev, obrtnikov in oblikovalcev. Na drugi strani je Andy Hunt Vodopivec britanski državljan, ki živi v Sloveniji že od leta 1997, priredil delavnico na temo, kako postaviti ceno ročno izdelanemu produktu. Je lastnik in direktor podjetja Coffee Cup Consulting s sedežem v Ljubljani, ki slovenskim podjetjem pomaga pri internacionalizaciji in pospeševanju rasti ter prodaje.

Podpora lokalne skupnosti

"Kolikor sem do zdaj videla, ste Slovenci zelo ustvarjalni ljudje, imate širok nabor znanj in veščin. Rada bi videla, da bi svoja znanja naprej gojili in vzgajali, zraven tega pa, da bi bili podprti s strani lokalnih oblasti in da bi vaše izdelke kupovali," je po koncu povedala Caroline Jackman. Navezovala se je predvsem na predstavitvi dveh lokalnih slovenskih podjetij, Smetumet iz Ljubljane in Moi Style iz Maribora. Smetumet se ukvarja z reciklažo, ročno in etično proizvodnjo smeti, iz katerih ustvarjajo uporabne predmete, od torbic in nahrbtnikov do kravat in daril. Moi Style pa je modna znamka, ki izdeluje modne dodatke iz slovenskega lesa, ime pa vam je lahko znano po istoimenski trgovini v Slovenski ulici v Mariboru. Lastnica trgovine je Tina Krajnc, ki med drugim izdeluje lesene metuljčke, kravate in manšetne gumbe, zagotovo najbolj znane pa so njene ženske torbice, s katerimi se je predstavila tudi na newyorškem tednu mode. Za vse nadobudne ustvarjalce, ki bi tako kot Tina Krajnc radi uspeli v kreativni industriji, pa ima Jackmanova naslednji nasvet: "Bodite radovedni, učite se od drugih, naj vas ne bo strah neuspehov. In vsak izziv, ki vam je postavljen na pot, poskušajte obrniti sebi v prid."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta