Kako se z epidemijo koronavirusa soočajo mariborski dnevni centri, varstveno-delovni centri in različne stanovanjske skupine?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
04.02.2022 02:00

V dnevnih centrih in stanovanjskih skupinah je delo zaradi omejitev in ukrepov oteženo, a aktivnosti potekajo; večjim izbruhom okužb so se večinoma izognili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V bivalni enoti VDC Polž v Bohovi se je decembra okužba z omikronom med uporabniki razširila kot požar - zboleli so vsi razen enega; vsi so imeli lažji potek bolezni. 

Andrej Petelinšek

Dnevni centri kljub koronavirusu delujejo. Okužbe med uporabniki in zaposlenimi seveda so, večje izbruhe pa so s preventivnim ravnanjem večinoma preprečili. 

Enote varstveno-delovnega centra Polž, v katere dnevno prihaja 256 uporabnikov, delujejo ves čas, čeprav tu in tam kdo zboli, a ni večjih izbruhov. "Da se okužbe niso širile in prenašale, je bilo najbrž bistvenega pomena tudi to, da smo uporabnike in njihove svojce sproti obveščali o okužbah, in so se potem nekateri odločili, da bodo preventivno ostali doma; še zdaj se niso vsi vrnili. Prav tako dosledno upoštevamo vse ukrepe: nošenje mask, prezračevanje, razkuževanje, vsaka delavnica je mehurček, skupine so majhne, se ne mešajo in enako velja za zaposlene," pravi Jasmina Breznik, direktorica VDC Polž. Ta teden so za štiri dni zaprli enoto v Šentilju, kjer sta bila dva uporabnika pozitivna na koronavirus in so se nato svojci preostalih v veliki večini odločili, da bodo uporabniki preventivno nekaj dni ostali doma. Imajo tudi dve stanovanjski skupini in bivalno enoto, v katerih živi 46 oseb. Nekateri so staknili okužbo: v bivalni enoti v Bohovi se je decembra okužba z omikronom razširila kot požar - zboleli so vsi stanovalci razen enega, vsi so imeli lažji potek bolezni. Okužbe in karantene so tudi med zaposlenimi, a zmorejo, ker je manj uporabnikov, pojasni Jasmina Breznik.

Direktorica VDC Jasmina Breznik
Andrej Petelinšek

Vzpostavili rdečo cono, omejili okužbo

Tudi v stanovanjski skupini društva Sožitje so se nedavno soočili s koronavirusom. "Ena stanovalka je bila v stiku s pozitivno uporabnico. Takoj smo za celo hišo vzpostavili rdečo cono in ta čas uporabniki niso hodili v VDC-je. Okužba se ni razširila, uporabnica pa je imela blažji potek bolezni," pa pravi Martin Benko iz mariborskega društva Sožitje. Tiste dni so zaposleni v stanovanjski enoti imeli 12-urni delovnik, da jih je bilo čim manj izpostavljenih. V VDC Sožitje pa okužbe niso imeli. V mariborskem dnevnem centru društva Šent "izvajamo vse ukrepe, dnevni center deluje, delavnice so, en teden smo imeli zaradi karantene delo na daljavo," našteje Tadeja Kapun. Podobno velja za dnevni center Ozare - ta je bil zaradi okužbe med uporabniki en teden zaprt v jesenskem valu, "a tudi takrat smo bili z uporabniki v stiku po telefonu, internetu," odgovori Anja Rozman. Ozara ima v Mariboru tudi šest stanovanjskih skupin, v njih živi skupno 24 stanovalcev; v nobeni ni bilo okužb.

Delo v delavnicah je organizirano tako, da je med uporabniki razdalja.
 

Andrej Petelinšek

Dnevni centri brez povračila stroškov

Center Naprej, dnevni center, ki ga obiskujejo ljudje po možganski poškodbi, je odprt ves čas. Srečujejo se s posameznimi okužbami med uporabniki in zaposlenimi, a situacijo, pravi direktorica Jasna Vešligaj Damiš, dobro obvladujejo. "Ves čas vsi nosimo maske - prej smo imeli kirurške, zdaj, ko je najhuje, imamo maske FFP2, skupine so stalne in majhne, zračimo, razkužujemo, uporabnike tudi prosimo, da ob najmanjšem znaku slabega počutja ostanejo doma, in to res upoštevajo. Skoraj vsi smo trikrat cepljeni in poleg tega se še samotestiramo," razlaga direktorica. Ob tem pa izpostavi: "Ker ne sodimo v institucionalno varstvo kot npr. domovi za starejše, stanovanjske skupine, ampak smo dnevno varstvo, nismo na seznamu za povračilo stroškov za maske, teste, razkužila - ti stroški pa so zdaj precejšnji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta