Kako so Mariborčani razvrstili projekte po pomembnosti: Na vrhu Zdravstvena postaja Tezno

Rok Kajzer Rok Kajzer
16.12.2019 18:05

Kako so Mariborčani razvrstili projekte po pomembnosti: Ljudski vrt, Glavni trg in Lent so šele v srednje-spodnjem delu lestvice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradnja na Teznu se spet zamika
Andrej Petelinsek
Zdravstvena postaja Tezno
Sašo Bizjak
Zdravstvena postaja Tezno
Andrej Petelinsek

Na vrhu lestvice projektov, za katere bi morala najprej poskrbeti mariborska občina, so Zdravstvena postaja Tezno, Mariborska knjižnica in Mariborski otok. Takšen vrstni red so določili naši anketiranci v javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Večer opravila agencija Ninamedia. Da je zdravstvena postaja najpomembnejši mestni projekt, je presodilo skoraj 14 odstotkov vprašanih, da je to knjižnica, dobrih 12 odstotkov, Mariborski otok pa je prejel nekaj več kot devet odstotkov glasov. Med sedmimi in devetimi odstotki so še - po vrsti - južna obvoznica, sežigalnica, kanalizacija in Mariborsko Pohorje.

​Mariborčanke več glasov kanalizaciji, Mariborčani sežigalnici​

​Na precejšnjo smolo mariborskega župana Saše Arsenoviča so se (sicer večinoma podedovani) projekti, ki se že izvajajo ali jih ima v načrtu - Ljudski vrt, Glavni trg (s Koroško cesto) in Lent - umestili šele v srednje-spodnji del lestvice pomembnosti. V zadnjem delu lestvice pa so Akvarij-terarij, dvorana Tabor, Piramida, Dravski rekreacijski obroč in park ob Pekrskem potoku.

Sašo Bizjak

Knjižnica? Za mlade nepomembna

Podatke smo primerjali tudi glede na starostne skupine. Mladi (do 30 let), ti so po naših ugotovitvah najzvestejši podporniki župana Arsenoviča, med najpomembnejše projekte prištevajo (po vrstnem redu): Piramido, Dravski rekreacijski obroč, Mariborsko Pohorje, Glavni trg (s Koroško cesto), dvorano Tabor in Lent - torej predvsem rekreacijske projekte. Skrb pa zbuja, da je Mariborska knjižnica na repu njihovih prioritet. Stari od 31 do 45 let so še najbolj, a tudi ne pretirano, navdušeni nad Akvarijem-terarijem, Mariborskim otokom in Lentom, pri tistih od 46 do 60 let pa sta najbolj pomembni knjižnica in zdravstvena postaja.

Mariborski otok
Igor Napast

Najbolj zagreti zagovorniki projektov

Podatke, ki smo jih dobili, smo primerjali še z izobrazbo naših anketirancev. Najpomembnejši zagovorniki skoraj vseh projektov so tisti z dokončano srednjo šolo ali gimnazijo. Najbolj so se jim približali tisti s poklicno izobrazbo pri Zdravstveni postaji Tezno in tisti z višjo šolo pri parku ob Pekrskem potoku. Slednji so tudi najbolj zagreti podporniki ureditve Piramide. Anketiranci z univerzitetno izobrazbo so največ glasov dali le Mariborski knjižnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta