Kakšna prometna revolucija bi se lahko obetala Trgu revolucije v Mariboru

01.10.2021 02:00
Mariborska občina želi celovito reorganizirati javni potniški promet, pri čemer bi Trg revolucije služil kot osrednja prestopna točka; kdaj bi spremembe lahko nastale, si na občini še ne upajo napovedati
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še veliko Drave bo preteklo pred prenovo Trga revolucije. Gre za velik ureditveni zalogaj.
Igor Napast

Letošnji evropski teden mobilnosti je Mariborčanom prinesel še en prometni eksperiment, dvanajstdnevno zaprtje Glavnega mostu za ves motorizirani promet, razen za avtobuse, taksije, dostavo in invalide. "Mobilnost na Trgu revolucije, kjer se križa veliko število avtobusnih liniji, bo v prihodnje potekala drugače, zato bi radi ta novi prometni režim preizkusili tudi v praksi," je razloge za zaprtje mostu pojasnil mariborski podžupan Samo Peter Medved.

Poenostavitev mestnega avtobusnega sistema

Kot pojasnjujejo z občine, je v ozadju zaprtja Glavnega mostu, ki ga želijo občina zapreti trajno, želja po celoviti reorganizaciji linij javnega mestnega potniškega prometa, za katero že pripravljajo javno naročilo. Občina namreč želi poenostaviti mestni avtobusni sistem (čim manj prog, vzpostavitev robustnega in stabilnega omrežja), vzpostaviti primarna vozlišča in prestopne točke (zdaj več avtobusnih postajališč pokriva enako zaledje, peroni so razpršeni), nova vozlišča in novi koncept mreže prog pa nato uskladiti tudi s primestnim in železniškim javnim potniškim prometom. Ob tem želijo jasno vzpostaviti tudi osrednje mestne avtobusne koridorje in stranske linije, urediti vodenje linij v peš cone in skozi glavne generatorje prometa (center, Tezno, Tabor, Magdalena, Pobrežje) ter izboljšati dostopnost, frekvenco in potovalne čase, upoštevajoč tudi šele načrtovane investicije (na primer nova stanovanjska naselja, trgovski centri …). "Kot osnovo za vzpostavitev kakovostnih prestopnih točk, pri čemer bi dosegli cilje te študije, smo Trg revolucije prepoznali kot tisto točko na obrobju mestnega središča, ki bi bila idealna za vzpostavitev takšnega sistema prestopanja. Danes je na širšem območju Trga revolucije pet postajališč, zato razmišljamo, kako bi lahko ob tem, ko bi teh pet postajališč združili in Trg revolucije uredili v prestopno točko vseh linij javnega potniškega prometa, tega poenostavili," sporočajo iz občine.

Igor Napast

Potrebni bodo gradbeni posegi

Kaj je občina med zaprtjem Glavnega mostu ugotovila in kako bo to vplivalo na zgoraj omenjene želje po praktično popolnem predrugačenju mestnega avtobusnega prometa? "Analize prometnega dogajanja, te je za nas izvedla Prometna šola Maribor, še nimam, po prvih vtisih pa smo bili na začetek zapore slabo pripravljeni, to bi morali operativno vsekakor izvesti bolje. Presenetilo nas je tudi, da si kolesarji niso upali na cestišče, so pa šoferji avtobusov, pa seveda tudi pešci in kolesarji, takšno ureditev zelo pozdravili, seveda pa je, po pričakovanjih, nekaj slabe volje bilo pri voznikih osebnih avtomobilov. Smo pa ugotovili tudi, da bi s preureditvijo Trga revolucije v to spremembo lahko šli dolgoročno, pri čemer pa bodo potrebni tudi gradbeni posegi. Preurediti bi bilo treba pločnike, širino vozišča in še kaj," razlaga Medved. Kdaj bi spremembe lahko nastale, podžupan ni želel napovedati, saj v uradu za promet zadeve naj ne bi potekale v skladu z željami županstva.

Igor Napast

Študija, ki je ušla v javnost, je zgolj delovna verzija

Se je pa pred kratkim v javnosti že pojavila študija, kakšen naj bi bil Trg revolucije po prenovi. Po tej študiji bi zdaj relativno precej velik zeleni otok na sredini trga zožili na zelo ozek zeleni pas, ki bi segel od novega krožišča pri Glavnem mostu (v križišču s Pobreško cesto) do novega krožišča, v katerega bi se stekali Ljubljanska in ​Dvořakova ulica, ki bi bili po več desetletjih ponovno dvosmerni. Na vzhodni in zahodni strani trga bi bila avtobusna postajališča. Je pa študija med stanovalci že naletela na neodobravanje. "Tu so lepe meščanske hiše, stare več kot sto let, zdaj pa bodo spodaj brneli avtobusi, da se bo treslo vse od oken do vrat? Trg revolucije res ni primeren za to, da tu postane novi kolodvor z ne vem koliko avtobusi dnevno," pravi tam živeča upokojenka Marjana Arko.

A se je izkazalo, da je bila študija narejena zgolj za interno uporabo. "Zaradi omenjene študije se je na nas obrnilo tudi društvo arhitektov, a smo jim pojasnili, da to ni uradni dokument. Ker gre tu za urbanistično-gradbeno-prometni paket, bomo ta projekt obravnavali celostno in zanj razpisali tudi javni natečaj," je še povedal podžupan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta