Kakšne bodo nove cene odvajanja komunalne odpadne vode, omrežnine in črpanja blata v Mariboru?

Igor Selan Igor Selan
18.06.2024 16:26

Mestni svetniki bodo na četrtkovi seji odločali tudi o rebalansu proračuna, katerega prihodki se povečujejo za 4,3 milijona evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič upa, da bo končno le sestavil koalicijo
Andrej Petelinšek

Mariborska in okoliške občine solastnice Farmadenta (Duplek, Hoče - Slivnica, Rače - Fram, Starše in Miklavž na Dravskem polju) so se odločile, da znova sprožijo postopek prodaje občinskega veletrgovca z zdravili. Kot je znano, so občine Farmadent doslej prodajale že večkrat, a zmeraj neuspešno. Postopek prodaje, če ga bodo mestni svetniki na četrtkovi seji potrdili, bo predvidoma trajal do konca leta, pri čemer se bodo najprej zbirale nezavezujoče ponudbe. Po skrbnih pregledih potencialnih kupcev bo sledilo zbiranje zavezujočih ponudb, nato pogajanja s kupci in na koncu podpis pogodbe z odložnimi pogoji, o čemer pa bodo ponovno odločali občinski sveti. Kot je pojasnil vodja občinske službe za pravne zadeve Mitja Senekovič, je uredba o prodaji identična prejšnji: "Zdaj je vse odvisno od investitorjev. Tega, ali kakšnega že imamo, v tem trenutku ne morem komentirati."

Mestni svetniki bodo v četrtek odločali tudi o rebalansu proračuna, katerega prihodki se s sedanjih 169,3 povečujejo na 173,6 milijona evrov. Kot je povedala vodja urada za finance Mateja Cekić, večino dodatnih prihodkov predstavlja najemnina od nedavno prevzete Centralne čistilne naprave (CČN) v Dogošah. Mestna uprava bo ob tem svetnike zaprosila tudi za odobritev najema kredita v višini 2,4 milijona evrov, pri čemer bi občina večino denarja porabila za investicijsko vzdrževanje šol in vrtcev ter za kulturo in šport.

Svetniki bodo ob tem v četrtek odločali tudi o novih cenah odvajanja komunalne odpadne vode, omrežnine in črpanja blata. Kot je povedal Dejan Tacer iz Nigrada, se bodo zneski na položnicah za povprečno gospodinjstvo, ki mesečno porabi 10 kubikov pitne vode, iz 30,9 evra znižali na 26,9 evra.

Na današnjem srečanju z novinarji je župan Saša Arsenovič odgovoril tudi na vprašanje glede domnevnega skorajšnjega oblikovanja koalicije z Gibanjem Svoboda in nakazal, da bi se to lahko v kratkem vendarle zgodilo: "Mesto se razvija, upam, da bomo našli bolj strukturirane koalicijske partnerje, da se ne bomo tolikokrat smešili pred celo Slovenijo in polarizirali občanov, ko to ni potrebno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta