Kanglerjevi svetniki zaupajo županu Arsenoviču

Igor Selan Igor Selan
27.03.2020 18:48

Mnenja o tem, ali bi moral v trenutni situaciji mariborski mestni svet imeti več besede pri odločanju, so deljena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Arsenovič in Stojan Auer
Igor Napast

V ponedeljek, 30. marca, bi se moral na svoji redni seji sestati mestni svet, a so tudi delovanje najvišjega odločevalskega telesa v občini prekinili epidemija bolezni covid-19 in ukrepi za njeno zajezitev. Kot sporočajo iz občine, je tako naslednja redna seja mestnega sveta predvidena za 20. april, v začetku naslednjega tedna pa bo sklicana dopisna seja, na kateri pa bodo svetniki obravnavali le del točk z dnevnega reda, kot je bil predviden za redno sejo. O čem naj bi svetniki na dopisni seji razpravljali, iz občine niso sporočili.

Stojan Auer: Izločitev mestnega sveta je nedopustna

A nekateri mestni svetniki, tako opozicijski kot koalicijski, nad dejstvom, da je trenutno mestni svet izključen iz praktično vsega odločanja, niso navdušeni. Stojan Auer iz koalicijske LPR je nad dejstvom, da si je "župan vso oblast vzel v svoje roke", ogorčen: "To je tako, kot da bi premier rekel, da ne potrebuje nikogar. V časih, ko nam sodobna tehnologija omogoča videokonferenčno izvedbo sej brez osebne prisotnosti, je izločitev mestnega sveta nedopustna. Če odmislim, da župan na našo pobudo za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o tem, da občina pravne osebe oprosti obveznosti plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) za šest mesecev, sploh ni odgovoril, bi bilo prav, da se sestanemo zaradi drugih stvari. Da bi denimo odločali o ustanovitvi sveta, ki bi se ukvarjal s tematiko pomoči mariborskemu gospodarstvu in občanom."
Auer ob tem opozarja tudi na to, da mestnih svetnikov o občinskih ukrepih nihče ne obvešča, vse, kar vedo, izvedo iz medijev.

Tudi delovanje mestnega sveta je prekinila epidemija koronavirusa.
Andrej Petelinšek

Matic Matjašič: Županu ustreza, da odloča sam

Podobno razmišlja Miha Recek iz opozicijskega kluba samostojnih svetnikov: "Župan zdaj o vsem odloča sam, čeprav bi po mojem mnenju nekatere ukrepe vendarle moral potrditi tudi mestni svet."
Da se je župan prehitro začel sklicevati na 37. člen statuta občine, po katerem lahko sam sprejme začasne nujne ukrepe v primeru razmer, v katerih bi bilo lahko v večjem obsegu ogroženi življenje ter premoženje občanov in se mestni svet ne more pravočasno sestati, pa meni Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo): "Možnost dopisnih sej danes vsekakor obstaja. Se pa bojim, da za to ni niti malo želje in da županu ustreza, da lahko odloča sam. Ni prav, da o ničemer nismo obveščeni in da ne moremo pomagati, čeprav bi marsikdo želel."

Vlado Šega: Malo preveč odrezani od informacij

Nasprotno pa v največji opozicijski stranki, Listi Franca Kanglerja - NLS, v delovanju župana Saše Arsenoviča ne vidijo nič spornega. "Župan ima naše zaupanje, v trenutni situaciji ne vidimo neke potrebe, da bi morali imeti videosestanke. Na dopis LPR glede NUSZ smo se odzvali, vendar menimo, da to vprašanje zdaj ni ključno. Trenutno je prav, da vso energijo usmerjamo v to, da vsi skupaj ostanemo zdravi. Za vse drugo bo še dovolj časa, tudi za to, da mestni svet opravi svoje delo," razmišlja Milan Mikl.

MOM: V skladu z izrednimi razmerami

Iz občine sporočajo, da služba za delovanje mestnega sveta zagotavlja nujno delovanje le-tega, a v skladu s predpisi, ki določajo, kako ravnati v izrednih razmerah. Ob tem preučujejo tudi možnost videokonferenčne seje: "Preko Združenja mestnih občin Slovenije smo v stiku tudi z drugimi mestnimi občinami, ki pa za zdaj vse načrtujejo delo preko dopisnih sej."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta