Kdo in za koliko bo obnovil pročelje mariborske mestne hiše Rotovž?

11.10.2021 16:43
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obnovili bodo poškodovan omet in oplesk na mestni hiši na strani, ki gleda na Glavni trg. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Mariborska mestna hiša Rotovž, ki velja za simbol mestne oblasti, letos praznuje 506 let. Že dlje časa je zunanja podoba zanemarjena. Fasada je neurejena, neočiščena, poškodovana, enako usodo deli tudi balkon, ki gleda na Glavni trg. Prepotrebna zunanja obnova mestne hiše je bila predvidena že pred dvema letoma, a šele pred kratkim so postavili gradbeni oder, ki napoveduje lepšo zunanjost stavbe, zgrajene leta 1515, ki danes služi kot protokolarni objekt za poroke, županove sprejeme in občinske tiskovne konference.

Andrej Petelinšek

"Začeli smo postavljati gradbeni oder ob južnem pročelju mestne hiše. V načrtu sta obnova vseh poškodovanih delov ometa in oplesk vse fasade na tej strani objekta. Dela se bodo začela v naslednjih dneh, takoj ko bo primerno vreme. Investicija je ocenjena na okoli 40.000 evrov, izvajalec je podjetje Proslik," so odgovorili na mariborski občini. Dela bodo trajala predvidoma do sredine decembra. Čeprav bi lahko kmalu stekla težka gradbena dela na Rotovškem trgu, na občini menijo, da ta ne bodo vplivala na obnovljeno fasado mestne hiše na Glavnem trgu, ki je več kot potrebna obnove. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta