Koronavirus: Rdeči križ in Karitas pozivata mlajše prostovoljce

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
13.03.2020 17:11

Cilj je zagotoviti pomoč tistim, ki so že v materialni stiski, in ostalim, ki v razmerah epidemije ne bodo mogli sami poskrbeti za dostop do osnovnih življenjskih potrebščin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker ne morejo zagotoviti ustreznega prezračevanja, kosil v Ljudski kuhinji Betlehem ne bo. Tistim, ki potrebujejo pomoč v hrani, bodo razdeljevali suho hrano.
Igor Napast

Rdeči križ Maribor in Nadškofijska karitas Maribor sta objavila poziv za mlajše prostovoljce, ki bodo pomagali (predvsem starejšim) ljudem ob izbruhu koronavirusa. "Ker so naši prostovoljci večinoma starejši in jih ne želimo izpostavljati, bomo skušali vzpostaviti bazo mlajših prostovoljcev, da bi bili na voljo, ko bo pomoč potrebna. Obrazec je objavljen na spletni strani karitasa. Spodbujamo, da se čim prej prijavijo. Koordinator jih bo kontaktiral in vključeval glede na potrebe," pravi Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor.

Oblačil in obutve do preklica ne delijo

Nadškofijska karitas Maribor bo do preklica zaprta. "V nujnih primerih stiske sprejemamo prošnje na e-naslov info@karitasmb.si ali po pošti na naslov Strossmayerjeva 15; v času uradnih ur je odprta tudi telefonska linija za nujne primere 0590 80 350. Izdaja pomoči po programih NŠKM bo v nujnih primerih po predhodnem dogovoru na za vse varen način. Oblačil in obutve do preklica ne delimo," sporoča generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor.

Odpovedali vse tečaje prve pomoči

Tudi mariborski Rdeči križ je na svoji facebook strani objavil poziv za nove, mlajše prostovoljce, ki bi bili pripravljeni lajšati stisko predvsem starejšim ljudem. Prijave zbirajo na telefonski številki 02 234 40 00 in na elektronskem naslovu info@rkmb-drustvo.si. "Za prostovoljce bomo izvedli tudi ustrezno usposabljanje za delo in zagotovili ustrezna zaščitna sredstva," so zapisali.
Na Rdečem križu so odpovedani vsi tečaje prve pomoči in tudi terenske aktivnosti (predvsem gre za obiske njihovih starejših prostovoljcev pri starostnikih na domu) so ta hip prekinjene, pripravljajo pa vse za to, kako starostnikom, ki so v samoizolaciji in bodo potrebovali pomoč Rdečega križa, pomagati. "Pripravljamo se na situacijo, odzivali se bomo glede na potrebe," pravi Metod Dolinšek, sekretar območnega združenja Rdečega križa Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta