Koroška cesta kot Mariahilfer Strasse

Igor Selan Igor Selan
05.08.2019 16:47

Načrtovana prenova Koroške ceste in Glavnega trga se nekoliko zamika, saj se občina zaradi previsokih ponudb pogaja s potencialnima izvajalcema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koroška cesta bo obnovljena po projektni rešitvi arhitekta Borisa Bežana iz leta 2010. To so nekoliko prilagodili, saj bo promet namesto predvidenega enosmernega dvosmeren.
Boris Bežan

Načrtovana prenova Glavnega trga in Koroške ceste se zamika. Na javno naročilo za izbiro izvajalca sta se prijavila dva izvajalca, po naših informacijah konzorcij, ki ga sestavljajo Nigrad, Pomgrad in Komunala Slovenske gorice, ter ljubljansko podjetje Lavaco. Ker so oboji oddali ponudbe, višje od pričakovanj občine, ta ima za projekt rezerviranih 4,7 milijona evrov, od tega bo 2,1 milijona evrov primaknilo ministrstvo za infrastrukturo, trenutno z obema potekajo pogajanja. Ponudnika naj bi novi ponudbi oddala predvidoma do konca tedna, odločitev o izbiri izvajalca pa naj bi bila znana po 20. avgustu.

Cilj je postopno zapiranje srednjeveškega mestnega jedra, katerega del je tudi Koroška cesta z Glavnim trgom, za motorizirani promet, z izjemo javnega potniškega prometa, taksijev, dostave in intervencije.
Igor Napast

Po potrebi zapiranje ceste s potopnimi valji

Kot je znano, bo občina uredila območje Koroške ceste med Glavnim trgom in križiščem s Strossmayerjevo ulico. Prometni prostor bo urejen parterno, vozišče in pločnik bosta torej v istem nivoju, izveden bo torej tako imenovani skupni prometni prostor. Ta je sicer na Koroški v veljavi že zdaj, kljub temu pa so pešci in kolesarji tam v izrazito podrejenem položaju.

Podžupana Samo Peter Medved in Gregor Reichenberg razlagata, da bo hitrost na prenovljeni Koroški cesti omejena na 10 ali 20 kilometrov na uro, promet pa bo reguliran tudi s potopnimi valji.
Igor Napast

Kratkoročno prometnih sprememb ne bo

Kratkoročno po prenovi se sicer bistvene spremembe v vodenju cestnega prometa ne obetajo, saj za to ni zagotovljenih alternativnih možnosti. "Občina bo v kratkem naročila celovito prometno, ekonomsko in urbanistično študijo, katere namen je poiskati dolgoročne rešitve ureditve prometnih tokov. Cilj je postopno zapiranje srednjeveškega mestnega jedra, katerega del je tudi Koroška cesta z Glavnim trgom, za motorizirani promet, z izjemo javnega potniškega prometa, taksijev, dostave in intervencije," še pravi Medved.
Glede na povedano bo promet za avtomobile vendarle bolj oviran, kot je trenutno. Pričakovati je torej mogoče, da bodo vozniki sami začeli iskati alternativne poti do ciljev v središču mesta.

Za "fontano" pol milijona evrov

Projekt poleg ureditve prometnega režima predvideva tudi postavitev novih uličnih svetilk in urbane opreme ter zamenjavo vse potrebne dotrajane komunalne infrastrukture. Hkrati bo zahodno od kužnega znamenja postavljen tudi vodni motiv v velikosti obstoječih osmerokotnikov. Ta bo po naših informacijah stal kar okrog pol milijona evrov. "To ne bo neka klasična baročna fontana, kjer bi vodo škropili angelčki. Tudi ni nekaj novega, kar bi si izmislilo sedanje županstvo, ampak je v projektu že vse od leta 2009," pove Reichenberg. "Objekt bo v celoti zasnovan pod nivojem tlakovanja, nad nivo pa bodo segali le vodni curki," doda Medved.

Tako naj bi po prenovi bil videti Glavni trg.
MOM
Ureditev Glavnega trga je predvidena v tlaku, občina pa vztraja, da se pri tem uporabi pohorski tonalit, ki je precej dražji.
Igor Napast

Za garažno hišo bodo tlakovce polagali ponovno

Ker občina pod Glavnim trgom načrtuje tudi gradnjo podzemne garažne hiše, se postavlja vprašanje, ali je prenova Glavnega trga že letos sploh smiselna. "Za izgradnjo garažne hiše je treba investicijo, vključno s projektno dokumentacijo, šele pripraviti. Ker je ureditev Glavnega trga predvidena v tlaku, je možno tega ponovno položiti. S tem so se strinjali tudi projektanti, s katerimi smo se predhodno posvetovali. Zato smo tudi prilagajali projektne rešitve," pojasnjuje Medved.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta