Lahko strošek prevoza odvrne od pregleda pri zdravniku?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
06.03.2020 20:51

Pri vračilu prevoznih stroškov na pregled v drug kraj od nekdaj velja tako imenovani mesečni odbitek oziroma participacija, kar v praksi pomeni, da so nekateri stroški pod mejo povračila stroškov. A tudi ti so za nekatere previsoki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nenujni reševalni prevozi so namenjeni le tistim, ki iz različnih razlogov na pot ne morejo sami.
Robert Balen

Ali lahko strošek prevoza odvrne od pregleda pri zdravniku v prestolnici, če mora pacient na pregled k izvajalcu precej daleč, denimo iz Maribora v Ljubljano? Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pacientu sicer povrne potne stroške v višini cene javnega prevoza oziroma kilometrine, ki je enaka desetim odstotkom cene litra bencina, a vedno s t. i. mesečnim odbitkom oziroma participacijo, ki znaša tri odstotke minimalne plače. Trenutno mesečna participacija znaša 28,22 evra. Naš bralec, upokojenec, ki je moral na kontrolni pregled v Ljubljano, opozarja na to, da tudi mesečna participacija lahko pomeni težavo.
"Pri pravici do povračila potnih stroškov že od nekdaj poznamo t. i. lastni prispevek (participacijo) oziroma mesečni odbitek, kar pomeni, da ZZZS ni nikoli povrnil vseh, dejanskih potnih stroškov," pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Lani so za potne stroške v Sloveniji izplačali skupno 2,234.619 evrov, in sicer 19.024 ljudem; v povprečju torej enemu zavarovancu za prevoze na zdravljenje v Sloveniji 90 evrov prevoznih stroškov.

V celoti v breme bolnika

Predvsem prevozni stroški na kontrolne preglede, na katere mora pacient do zdravnika v drug kraj le enkrat letno (ali mesečno), so lahko v celoti v breme pacienta. Primer našega bralca: povratna vozovnica za vlak iz Maribora v Ljubljano stane dobrih 21 evrov, kar je pod mejo, nad katero zavod povrne potne stroške, to pomeni, da stroške poti na kontrolni pregled (če je to edina pot v istem mesecu) pacient v celoti krije sam.

Prevozi le za izjeme

Ljudem, ki prejemajo majhne invalidske in druge pokojnine ali socialne transferje in komaj zmorejo skozi mesec, lahko tudi omenjenih 21 evrov povzroča skrbi. Vendar, kot kaže, le redko to povedo na glas. "Nimamo pritožb v zvezi s tem. Občasno pa kdo pokliče in se pritoži nad visokimi stroški parkiranja v parkirnih hišah pri UKC Ljubljana," pravi Mirjana Zalar iz Društva onkoloških bolnikov. Pacientom iz Maribora svetuje, da preverijo, ali obstaja možnost kontrolni pregled opraviti v UKC Maribor. Tudi Polona Marinček iz Europe Donne pravi, da teh pritožb nimajo. Vprašali smo na mariborski center za socialno delo. "Nismo še imeli takega primera," odgovori direktorica Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc in doda, da ljudje kot dokazila pri porabi izrednih denarnih socialnih pomoči pač največkrat priložijo račune za hrano oziroma plačilo položnic. Skratka, problem ni zaznan, a opozorilo našega bralca vendarle kaže, da nekateri participacijo težko zmorejo. V takih primerih seveda velja nasvet, da se obrnejo na center za socialno delo.
Kaj pa možnost, da pacient svojega zdravnika zaprosi za prevoz na kontrolni pregled s "prevozi" (to je nenujnimi reševalnimi prevozi)? Do tega ima pacient pravico v primeru, ko iz zdravstvenih ali drugih razlogov ni mogoče opraviti prevoza z javnim prevoznim sredstvom. Ti prevozi so namreč upravičeni, ko gre za nujne prevoze, v primeru nenujnih pa, ko gre za prevoz nepokretne zavarovane osebe do zdravnika ali prevoz na dialize, če bi bil prevoz z javnim prevoznim sredstvom lahko škodljiv, in ob prevozu pacienta s spremstvom zdravstvenega delavca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta