Lani se je v mariborski porodnišnici rodilo več otrok kot predlani

Jana Juvan Jana Juvan
06.01.2022 05:59

Kaj so vzroki? Morda zaradi dostopnejše epiduralne analgezije, meni predstojnik mariborske porodnišnice dr. Faris Mujezinović.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za zdrave nosečnice je pomembno, da imajo z babico tesen stik.
Sašo Bizjak

Lani se je v Mariboru znova rodilo nekoliko več otrok kot leta 2020, ko je število rojstev precej upadlo in so v porodnišnici zabeležili le 1811 porodov; to je bil tudi največji upad porodov med vsemi porodnišnicami v državi. Lani se je v UKC Maribor rodilo okoli sto otrok več, 1916 porodov so našteli v porodnišnici. Če upoštevamo, da je po statistiki okoli tri odstotke večplodnih nosečnosti, je število novorojenčkov še za okoli 55 višje od števila porodov. Med drugim se je v Mariboru rodil tudi zadnji v 2021. rojeni Slovenec.

Razlog za to, da se je v letu 2020 rodilo manj otrok, je najverjetneje epidemija. "Pri nas še toliko bolj, ker smo bili center za covid in se je manj žensk odločilo, da bi tukaj rodile, saj so se ustrašile morebitne okužbe," razmišlja predstojnik mariborske porodnišnice dr. Faris Mujezinović. Mlade družine pa so se nasploh najbrž težje odločile za naraščaj zaradi vsesplošnega zaprtja družbe in nesigurnosti glede prihodnosti, ki jih je prinesel krizni covidni čas, doda. Ob tem izpostavi, da številke vsako leto nihajo in da zanesljivega razloga za manj porodov v 2020. ne poznamo. Je pa dejstvo, da se je ta trend poznal tudi na splošno pri številu porodov v državi in tudi drugod po Evropi. V Italiji recimo so po podatkih Reutersa v letu 2020 našteli 404.892 rojstev, kar je za 15.192 manj kot leto prej.

Dostopnejša epiduralna analgezija

Dr. Faris Mujezinovič
Sašo Bizjak

Po drugi strani Mujezinović ugiba, kaj bi utegnil biti (prav tako) razlog za to, da se je lani znova več otrok rodilo v Mariboru. Sicer to še zmeraj velja le neuradno, a večina žensk lahko tudi popoldne in ponoči prejme epiduralno analgezijo za lajšanje porodne bolečine. "Morda se je zato več žensk odločilo, da pridejo k nam, in je število spet nekoliko večje," pravi Mujezinović, ki obžaluje, da ne morejo tudi uradno sporočiti, da omogočajo 24-urno dostopnost epiduralne analgezije. To bi namreč pomenilo zavezo, ki pa je v času še vedno množičnih okužb s koronavirusom ne morejo dati, saj so anesteziologi, ki epiduralno analgezijo aplicirajo porodnicam, še vedno zelo zasedeni z zdravljenjem covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih. Je pa spodbudna informacija, da samo osmim ženskam, ki so od septembra rodile v UKC Maribor in so si to želele, niso mogli ustreči in jim zagotoviti epiduralne analgezije zaradi odsotnosti anesteziologa.

Lani se je v mariborski porodnišnici rodilo 1698 otrok. To je nekoliko več kot predlani, ko se jih je rodilo 1635, a še vedno precej manj kot v preteklih letih.
Sašo Bizjak

Sive cone so obremenitev

Poleg tega se je lani stanje v družbi vendarle nekoliko normaliziralo, še razmišlja Mujezinović o razlogih za znova nekoliko večjo rodnost v Mariboru. "Ko pride takšno stanje, kot je epidemija, lahko zadržiš življenje za eno leto, potem pa se stanje nastavi na neko novo normalo. Ne more biti blokade, ki bi trajala v nedogled," pravi predstojnik.

Lani se je v Mariboru rodilo najmanj otrok v zadnjih 20 letih.
Andrej Petelinšek

Porodnišnica sicer še zmeraj deluje v posebnih okoliščinah. Vsaka nosečnica mora pred porodom opraviti test na koronavirus, enako velja za njenega partnerja, če želi prisostvovati porodu. In to je tudi za osebje precej obremenjujoče, prizna Mujezinović. "Sive cone in čakanje na izvide so največja obremenitev za nas. Na srečo imamo primat in rezultati testov k nam prihajajo nekoliko hitreje. Je pa samo doživetje poroda bolj neprijetno, če moramo žensko obravnavati kot pozitivno," še pove prvi porodničar v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta