Letalski miting Aeros 2021 v Skokah: Vrhunec bo poln dima in hrupa

11.08.2021 02:00
V nedeljo bo na letališču v Skokah letalski miting z atraktivnim programom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnji Aeros je leta 2018 v Skoke privabil številne ljubitelje letalstva.
Andrej Petelinšek

Organizator Aerosa 2021 Andrej Gregorič je nekaj dni pred prireditvijo poln optimizma, da bo letošnji letalski miting v Skokah v nedeljo mogoče izpeljati. "Vremenska napoved za zdaj dobro kaže, temperature bodo okoli 30 stopinj," navaja v dneh, ko z mariborskim letališčem, kontrolo letenja in sodelujočimi, usklajuje še zadnje podrobnosti.

Na uradni facebook strani Aeros Air Show objavljeni program napoveduje pestro dogajanje v zraku in na tleh. Obiskovalce vabijo na prizorišče že od 10. ure, ko si bodo lahko v miru ogledali razstavljena letala in helikopterje na tleh ter si poiskali najbolj primerno mesto za ogled letalskega programa, ki se bo pričel ob 12. uri. Prvi se bodo predstavili letalski modelarji, sledil bo program Slovenske vojske in Letalskega centra Maribor, nato pa bodo svoje veščine prikazali pripadniki madžarskega vojaškega letalstva. Akrobatskim nastopom gostujočih pilotov iz tujine bo sledil program različnih starodobnikov slovenskih in gostujočih avstrijskih in slovaških letalcev, vrhunec dneva pa bo nastop znane italijanske letalske skupine Frecce Tricolori, ki bo trajal 30 minut. Organizator obljublja, da bo ta poln dima in hrupa.

​Nekaj odpovedi in pozitivni odziv Slovenske vojske

Na športnem letališču v Skokah parkiranega letala McDonnell Douglas MD-82 si zaradi pandemije covida-19 ne bo mogoče ogledati. Dogajajo se tudi odpovedi, je še povedal Gregorič. "Bili smo deležni dveh odpovedi: Kril oluje in ameriškega stratotankerja KC-135." Je pa zelo vesel pozitivnega odziva Slovenske vojske, ki je nekaj dni pred mitingom še dodatno ojačala svoj program s specialnimi enotami vojaške policije, na tleh pa si bo mogoče ogledati letalo Pilatus SV s polno oborožitvijo. Predstavljeni bosta tudi starodobni jadralni letali Vaja in Mačka, ki ju bodo v mesto ob Dravi pripeljali iz Lesc.

Prvič se bo v Sloveniji predstavila Sova, ki so jo izdelali v tovarni Utva v srbskem Pančevem, Univerza v Mariboru bo predstavila sodelovanje pri projektu Mahepa, v okviru katerega Pipistrel razvija vodikovo letalo Hy4, poletel bo tudi restavrirani starodobni Libis 180 lastnika Branka Bunderle.

​Parkirišča zagotovljena

Letošnji letalski miting Aeros 2021 bo namenjen tudi praznovanju 30-letnice samostojne Slovenije, počastitvi 135. obletnice rojstva največjega slovenskega letalca Edvarda Rusjana in obeležitvi 45. obletnice ustanovitve Letališča Maribor. Parkirišča bodo zagotovljena - iz Skok in Rogoze se bo treba sprehoditi okoli kilometer, če boste pripotovali od jugovzhoda, pa bo na označenih parkiriščih na voljo avtobusni prevoz do prizorišča, napoveduje Gregorič.

Zadnji Aeros je leta 2018 v Skoke privabil številne ljubitelje letalstva.
Andrej Petelinšek

Dogodek bo potekal po principu PCT, pri čemer je mobilno enoto za hitro testiranje organizator zagotovil na lokaciji, vendar znova opozarja, da je zaradi omejenih kapacitet namenjena bolj tistim, ki se predhodno niso utegnili ali so se pozabili testirati. Organizator obljublja, da bo trava sveže pokošena, obiskovalce pa poziva, naj s seboj prinesejo kak zložljiv stol, senčnike, slamnike ali kape in sončna očala ter naj se nikar ne pozabijo pravočasno namazati s kremo za sončenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta